ep pedro sanchezla reunionla otan
TWITTER OTAN

Tensions des de la cimera de l'OTAN que va començar aquest dimecres a Brussel·les i que continuarà aquest dijous. Ja es preveia un ambient enrarit després de la carta prèvia que va enviar el president dels Estats Units, Donald Trump, a la resta de líders perquè augmentessin la seva despesa en defensa fins al 2% del PIB. No obstant això, el que no s'esperava és que Trump doblés les seves exigències.

Segons informen aquest dijous els mitjans desplaçats fins al lloc, durant la reunió formal, per a la qual s'havia pactat una declaració conjunta en què es reiteren els compromisos acordats d'augmentar el pressupost en defensa fins al 2% del PIB dels països membres (Espanya en destina el 0,7%), Trump va afirmar que aquesta xifra hauria de duplicar-se, fins al 4%. Segons fonts nord-americanes, això es va fer com a "mitjà de pressió" en una estratègia que el que realment buscaria és que els països membres arribin fins aquest 2% pactat.

Trump va fer també una sèrie de declaracions des de Brussel·les que van generar polèmica. El president nord-americà va acusar Alemanya de ser un país "venut" als interessos de Rússia i tots els altres de ser uns "delinqüents" per beneficiar-se del paraigua de seguretat nord-americà sense pagar per això, informa l’ABC. Segons el citat diari, l'únic que sembla haver tingut una reunió més tranquil·la amb Trump va ser Emmanuel Macron, el president francès, del qual Trump va dir que "està fent un formidable treball".

"Alemanya està totalment controlada per Rússia, ja que obtindrà entre el 60% i el 70% de l'energia a través del nou gasoducte", va dir Donald Trump, en referència al projecte Nord Stream 2, que ampliarà la capacitat alemanya de rebre el gas directament de Rússia, sense intermediaris.

La cancellera alemanya, segons informa El País, va rebutjar aquesta dependència russa i va recordar que ella, que va viure a l'extinta República Democràtica Alemanya, sabia bé què significava dependre del Kremlin.

En general, els mitjans parlen d'un Trump molt fidel al seu estil durant aquesta trobada amb els líders de l'OTAN. El president nord-americà està atacant abans de ser atacat (la UE no està especialment contenta amb els aranzels) i negociant al seu estil, pressionant al màxim per acabar aconseguint el que busca.

TRUMP I SÁNCHEZ SE SALUDEN PER PRIMERA VEGADA

El president del Govern, Pedro Sánchez, es va saludar amb Trump per primera vegada aquest dimecres en coincidir tots dos a l'inici de la primera sessió de la cimera de l'OTAN.

Sánchez i Trump es van acostar, van estrènyer les seves mans i van protagonitzar una breu salutació. No està previst, segons fonts de la Moncloa, que hi hagi una reunió bilateral entre els dos al llarg de la cimera.

La trobada entre Sánchez i Trump va arribar dos dies després que la Casa Blanca demanés a l'executiu espanyol que la seva despesa en defensa arribés al 2% del seu PIB, un sostre que la Moncloa veu inviable, com va insistir aquest dijous la ministra del ram, Margarita Robles, que tot i això s'ha compromès a invertir fins a 5.000 milions en armament aquest any.

Noticias relacionadas

contador