ep el ministro de sanidad salvador illa comparece en rueda de prensa posterior al consejo de
Eduardo Parra - Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat aquest dimarts que Espanya ha autoritzat la compra anticipada de vacunes contra el coronavirus, 31,5 milions de dosis, de les quals 3,1 milions arribaran al desembre, si el fàrmac d'AstraZeneca supera tots els filtres de seguretat. El preu per unitat serà de 2,90 euros.

Així ho ha explicat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Segons ha dit el titular de la cartera, aquests 31,5 milions de vacunes, que seran de doble dosi, arribaran entre els mesos de desembre i juliol i serviran per a immunitzar a uns 15 milions de ciutadans.

Per tant, el preu mitjà de la vacuna serà de 2,90 euros per dosis, dels quals 1,12 euros aniran a càrrec del Fons ESI, el fons de suport d'emergències de la Comissió Europea, i la resta, 1,78 euros, a càrrec dels Estats membre, import que pot incrementar-se un 20%, ha dit Illa, segons recull Efe.

El 27 d'agost, la Comissió Europea va signar amb AstraZeneca, en nom dels països participants, un acord amb obligació de compra que suposa l'adquisició per a Europa de 300 milions de dosis, amb un cost total de 870 milions d'euros. Ara, el Consell de Ministres ha autoritzat que Espanya compleixi la decisió d'Europa en matèria de contractes de compra anticipada de vacunes.

Tot això, només en cas que la vacuna d'AstraZeneca superi els assajos clínics. Actualment ja es troba a la fase III, però si no compleix tots els paràmetres de seguretat, la quantitat que correspon pagar als Estats membre no serà abonada.

El Ministeri de Sanitat ha explicat en un comunicat que, en requerir la vacuna dues dosis per immunització, el nombre d'immunitzacions serà la meitat de les dosis, i el cost total per immunització de 5,80 euros, dels quals 3,56 euros li correspondran a cada país.

El preu més alt estimat per a Espanya és de 76 milions d'euros, que s'abonaran en el moment del lliurament de les dosis corresponents, ha assenyalat el departament que dirigeix Illa. Així mateix, ha recordat que la signatura dels acords avançats de compra té com a objectiu que la Unió Europea adopti les mesures necessàries per a garantir "una vacuna segura i eficaç". També que la negociació amb les empreses farmacèutiques es faci "en les millors condicions possibles".

El Ministeri ha especificat que per al càlcul de les dosis assignades a cadascun dels països s'han tingut en compte criteris de població.

Noticias relacionadas

contador