• Després serà el torn del candidat d'Unidos Podemos, Pablo Iglesias, una hora després
  • A les 12.30 vindrà Pedro Sánchez, del PSOE, que reiterarà el seu vot contra Rajoy davant el monarca
  • Finalment, a les 17.00, Mariano Rajoy acudirà a la seva reunió amb el Cap de l'Estat
rajoy felipe

Avui dijous el Rei acabarà la seva quarta ronda de consultes en només set mesos amb els portaveus dels partits polítics amb representació parlamentària, i ho farà reunint-se amb els quatre principals partits polítics del país. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, serà el primer a acudir durant aquesta jornada, a les 10.30 hores. El Rei haurà de prendre la decisió sobre qui proposar com el proper president del Govern i s'espera que la responsabilitat recaigui sobre el líder del Partit Popular, Mariano Rajoy.

"Espero que demà a la tarda poguem tenir, si més no, data d'investidura per a la semana que ve", va dir Rivera

Després de Rivera aniran desfilant per La Zarzuela Pablo Iglesias, Pedro Sánchez i finalment, a les 17.00 hores, arribarà Mariano Rajoy. En principi s'espera que el candidat de Ciutadans reiteri la seva posició de votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy en primera votació i abstenir-se en segona instància. Rivera també demanarà a Felip VI que intenti convèncer el socialista Pedro Sánchez perquè s'abstingui en la votació per investir Rajoy president del Govern i tenir un Executiu enllestit com més aviat millor.

"Espero que demà a la tarda poguem tenir, si més no, data d'investidura per a la setmana que ve, que Rajoy vagi al debat i intenti conquerir legítimament la voluntat dels grups de l'oposició", va dir dimecres passat Rivera.

Llegiu també: En directo | Elecciones Generales 2016: Rajoy, sin el apoyo del PSOE y con la abstención de Ciudadanos...

CANVIARÀ ALGÚ LA SEVA POSICIÓ DURANT AQUESTA RONDA DE CONSULTES?

Una hora més tard, a les 11.30, serà el torn del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, que reiterarà al monarca el seu vot negatiu al candidat popular i possiblement pugui proposar al Cap de l'Estat una alternativa a Rajoy subratllant el seu suport al PSOE, encara que el líder d'Unidos Podemos s'ha vist menys optimista els últims dies respecte a aquesta via 'progressista'.

Per la seva banda, el candidat del PSOE a la presidència del Govern, Pedro Sánchez, acudirà a La Zarzuela a les 12.30. Sánchez defensarà aquest dijous davant el monarca que el president del Govern en funcions té la "responsabilitat constitucional" de presentar-se a la investidura i li avançarà que els socialistes votaran en contra, segons ha pogut esbrinar Europa Press.

Des de les passades eleccions, el líder del PSOE ha estat defensant que és el president del PP qui ha de buscar suports per ser investit i no s'ha mogut del 'no', que va ratificar el Comitè Federal el passat 9 de juliol. La ronda del Cap de l'Estat, de la qual s'han despenjat de nou els independentistes d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Bildu, conclourà a les 17.00 hores amb el candidat del Partit Popular, Mariano Rajoy, el qual molt probablement serà proposat pel rei Felip VI per ser investit.

Llegiu també: el Rei rep avui dimecres CDC, PNV, En Comú Podem, En Marea i Compromís

I LA DATA D'INVESTIDURA?

Completades les consultes, Felip VI convocarà la presidenta del Congrés, la popular Ana Pastor, per comunicar-li si proposa algun candidat per a la sessió d'investidura o si necessita més temps. En cas d’haver candidat, la data del Ple és potestat de Pastor, que té marge. De fet, el seu antecessor, el socialista Patxi López, va donar 30 dies a Sánchez des de l'encàrrec del Rei fins a la celebració del debat parlamentari.

El monarca va iniciar dimarts la que ja és la quarta ronda de contactes en set mesos per buscar al futur inquilí de La Moncloa rebent els diputats de Nueva Canarias, Pedro Quevedo; Foro Asturias, Isidro Martínez Oblanca, i Coalición Canaria, Ana Oramas, així com el president d'Unión de Pueblo Navarro, Javier Esparza, i el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón. De tots ells només els socis electorals del PP a Astúries i Navarra han traslladat al Rei el seu suport sense fissures a Mariano Rajoy per a la investidura.

Ahir dimecres van desfilar el portaveu parlamentari del PNB, Aitor Esteban; la representant d'En Marea (Anova-Podem-EU), Alexandra Fernández; el portaveu de Convergència, Francesc Homs, de Convergència (CDC); el diputat de Compromís Joan Baldoví; i el portaveu d'En comú Podem, Xavier Domènech.

Lea además:

Análisis | El Rey, ante la tarea de formar gobierno

Així serà la quarta ronda de contactes de Felip VI a la recerca d'un nou candidat a la investidura

Rajoy no anirà a la investidura sense suports

Rajoy perd l'esperança de tenir el debat d'investidura a principis d'agost

PP i PSOE obren pas a una investidura 'in extremis'

La estrategia secreta del PP para ganar las elecciones muy por encima de todos sus rivales

PSOE y Podemos lucharán por convertirse en la oposición de Rajoy, si forma gobierno

Análisis | Gobiernos en minoría y moción de censura

El PNB votarà 'no' a la investidura de Rajoy en primera i segona votació

contador