• El Rey se reúne este miércoles con PNV, En Marea, CDC, Compromís y En Comú Podem, por este orden
  • Mañana, turno de Ciudadanos, Podemos, PSOE y PP
rey en comu podem

El Rei reprèn avui dimecres la ronda de consultes amb els partits polítics de cara a buscar candidat per a la investidura d'un president del Govern. El monarca rebrà al Palau de la Zarzuela aquesta vegada els representants de Convergència (CDC) i del PNB, així com els de les confluències d'Units Podem amb les quals va concórrer a les eleccions del 26J a Catalunya (En Comú Podem), Galícia (En Marea) i Comunitat Valenciana (Compromís-Podem).

El primer que acudirà a aquestes reunions serà el representant del PNB, Aitor Esteban, que està convocat a la Zarzuela a les 10.30 hores. Posteriorment, la portaveu d’En Marea, Alexandra Fernández, acudirà a les 11.30 hores, i just una hora més tard està prevista la reunió del cap de l'Estat amb Francesc Homs, de Convergència (CDC). Ja en horari de tarda, Felip VI rebrà a les 17.00 hores el representant de Compromís, Joan Baldoví. El monarca finalitzarà aquesta segona jornada de la seva ronda de consultes amb el portaveu d'En comú Podem, Xavier Domènech.

TOTS ELS PARTITS QUE ES REUNEIXEN AVUI DIMECRES REBUTGEN RAJOY

Tant el PNB com CDC ja van avançar el seu rebuig al fet que Rajoy es mantingui a La Moncloa, igual que Podem i les diferents confluències territorials amb què va concórrer a les eleccions, que, de fet, segueixen defensant que els números donen perquè, en cas de fracassar el PP, s'intenti de nou un govern progressista.

El monarca va iniciar aquest dimarts la que és ja la quarta ronda de contactes en set mesos per buscar al futur inquilí de La Moncloa rebent els diputats de Nueva Canarias, Pedro Quevedo; Foro Asturias, Isidro Martínez Oblanca, i Coalición Canaria, Ana Oramas, així com al president d'Unión de Pueblo Navarro, Javier Esparza, i el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón. De tots ells només els socis electorals del PP a Astúries i a Navarra han traslladat al Rei el seu suport sense fissures a Mariano Rajoy per a la investidura.

Aquesta nova ronda conclourà el dijous, quan desfilin per La Zarzuela els líders dels quatre grans partits. El president de Ciutadans, Albert Rivera, està convocat a les 10.30 hores, cita que aprofitarà per demanar al Rei que "convenci" el PSOE perquè s'abstingui en la votació a Rajoy per desbloquejar l'actual situació política i evitar així unes terceres eleccions, com ell mateix ha avançat.

RAJOY, DIJOUS A LES CINC

A les 11.30 hores, serà el torn del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, que reiterarà al monarca el seu vot negatiu al candidat popular, que és el que també previsiblement li traslladarà el líder dels socialistes, Pedro Sánchez, una hora més tard. La ronda del Cap de l'Estat, de la qual s'han despenjat de nou els independentistes d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i EH Bildu, conclourà a les 17.00 hores amb el president del Govern en funcions i aspirant a la reelecció, Mariano Rajoy.

Completada la ronda de consultes, Felip VI convocarà la presidenta del Congrés, la popular Ana Pastor, per comunicar-li si proposa algun candidat per a la sessió d'investidura o si necessita més temps. En cas d’haver candidat, la data del Ple és potestat de Pastor, tot i que, en cas que Rajoy compleixi els suports necessaris, una de les dates que el PP ha estudiat és el 2 d'agost.

contador