boris-johnson-maintient-le-cap-du-31-octobre 20191021075728

El 'speaker' del Parlament britànic, John Bercow, ha rebutjat tornar a votar aquest dilluns el nou acord sobre el Brexit. Al·ludeix que seria "repetitiu" després que ja es debatés sobre aquest assumpte durant la sessió extraordinària de dissabte, quan la majoria dels diputats va demanar ajornar la resolució fins que el projecte de llei passi a ser llei.

"Les dues mocions [presentades pel govern dissabte i avui] són les mateixes. Però aquesta qüestió va ser decidida fa menys de 49 hores, després de més de tres hores de debat", ha explicat Bercow als diputats.

Aquesta decisió suposa un nou revés per al primer ministre britànic, Boris Johnson, que esperava deixar tot lligat perquè la sortida del Regne Unit del bloc comunitari es produís el proper 31 d'octubre. Però el 'no' de Bercow era previsible, ja que durant el mandat de Theresa May va impedir una altra votació en considerar que no es pot debatre en diverses ocasions sobre una mateixa qüestió durant la mateixa legislatura.

Després del fracàs del 'superdissabte', Johnson es va veure obligat a demanar una altra pròrroga a Brussel·les, encara que la seva intenció és que finalment no es faci efectiva. No obstant això, ho tindrà difícil si el Partit Laborista i el Partit Democràtic Unionista (DUP) segueixen presentant esmenes per intentar arribar al novembre sense haver votat aquest nou acord.

PRÒRROGA TÈCNICA

Alguns experts asseguren que Brussel·les podria oferir una extensió tècnica d'unes poques setmanes amb l'esperança de veure aprovat l'acord que recentment van negociar amb Johnson. O podrien acceptar el temps extra que aquest es va veure obligat a demanar dissabte a la nit i retardar la data al 31 de gener, en obrir la porta al fet que durant els propers mesos se celebrin eleccions generals al Regne Unit, cosa que en si mateix podria conduir a una renegociació o un segon referèndum.

Els més cauts demanen no oblidar que l'abandonament del país de la UE sense acord encara està sobre la taula. La UE podria decidir no concedir la pròrroga i el Parlament també podria acabar per bloquejar l'acord durant la resta del mes, cosa que inevitablement condueix a un divorci desordenat.

Noticias relacionadas

contador