1024_2000-700x466

Molt s'ha parlat i s'ha escrit sobre el mal que faria al sector automoció europeu que Donald Trump decidís imposar aranzels sobre els automòbils del Vell Continent. No obstant això, tot i que s'ha comentat molt menys, el Brexit també té impacte en aquest sector, i igualment és molt rellevant.

"Una de les majors preocupacions per al sector podria residir en els aranzels de duanes i altres barreres que s'interpondrían en les transaccions entre el Regne Unit i el mercat únic de la UE", assenyala Miguel Ángel Ruiz, analista col·laborador de ActrivTrades.

A l'actualitat, la Unió Europea és el major soci comercial del Regne Unit. L'any passat, més de la meitat de tots els turismes i el 90% de tots els vehicles comercials construïts a Gran Bretanya van ser comprats per clients de la zona euro.

"Ara per ara, les indústries automotrius de la Unió Europea i el Regne Unit estan estretament integrades des del punt de vista econòmic, reglamentari i tècnic. Qualsevol canvi en aquesta estructura d'integració tindrà sens dubte un impacte negatiu en els fabricants d'automòbils amb operacions a la UE o el Regne Unit, així com en l'economia europea en general", explica Ruiz.

La indústria automotriu és molt complexa; una sola peça de cada vehicle pot estar formada per més de 30 components i veure sotmesa a un procés de més de cent passos fins a esdevenir un producte acabat. Durant aquest procés es pot travessar perfectament fins a un total de 15 països, creuant múltiples fronteres.

Tant fabricants com proveïdors europeus d'automòbils ja han començat a advertir sobre els possibles danys que el Brexit podria provocar en la competitivitat de la seva indústria, sense obviar que dona feina a uns 12,2 milions de treballadors a tot el continent. "No oblidem, que el resultat favorable del referèndum celebrat el 23 de juny de 2016 al Regne Unit per abandonar la UE ja va fer saltar moltes de les alarmes davant la preocupació pel possible impacte en les condicions econòmiques, en la volatilitat de la moneda i sobretot, en la confiança dels consumidors, un factor que repercutirà directament en la demanda de la indústria automobilística", remarca Miguel Ángel Ruiz.

Noticias relacionadas

contador