ep presidentegobiernofunciones pedro sanchez ofrece declaracionespalaciomariventpalmamallorcasu reunionrey felipe vi
Isaac Buj - Europa Press

A Pedro Sánchez se li acaba el temps. Té just un mes per aconseguir tancar els suports suficients per ser investit president del govern. El 23 de setembre és la data límit per a això. Si no ho aconsegueix, el Rei dissoldrà les Corts al dia següent, de manera que unes noves eleccions seran inevitables.

Durant aquesta setmana, Podem ha tornat a intentar convèncer els socialistes que un govern en coalició és l'única possibilitat que el partit de Pablo Iglesias doni suport a la investidura de Sánchez. Per a això, va enviar al PSOE un document en el qual incloïa un seguit de propostes programàtiques i de competències. En elles, Podem reclamava fins a quatre ministeris econòmics, incloent-hi el de Treball, a més d'abordar qüestions que consideren "clau" com pujar el salari mínim, assegurar per llei l'actualització de les pensions a l'IPC i derogar la reforma laboral de 2012.

El PSOE està disposat a negociar un programa amb Podem, però un govern en coalició és "inviable"

La resposta del PSOE no va trigar a arribar. I ho van fer sense embuts: estan disposats a negociar un programa, però un govern en coalició és "inviable". Una cosa que ja consideren que es va demostrar en la investidura fallida de juliol. "En continguts, el document compta amb moltes de les mesures que ja van formar part del discurs d'investidura del candidat socialista a la Presidència del Govern. No obstant això, no hi ha cap avanç respecte a la posició que Unides Podem ha mantingut des del principi", afirmaven en un comunicat.

Amb aquest panorama, es preveu complicat que els dos partit puguin tancar un acord. Podem sembla que no renunciarà al seu interès d'ocupar càrrecs a l'executiu i segueix instant els socialistes a què "repensin" la seva oferta, ja que, avisen, un govern en solitari abocaria a eleccions en pocs mesos. Però els de Sánchez també ho tenen clar: els dos partits tenen una "diferent concepció sobre l'estructura del govern", ja que el PSOE defensa un "únic govern, amb una estructura de funcionament clara i eficaç que eviti l'existència real de dos governs dins del mateix consell de ministres".

El compte enrere queda activada. En un mes, els espanyols sabran si per fi hi haurà govern i deixaran de tenir un president en funcions o han de marcar al calendari el 10 de novembre, data en què se celebrarien les quartes eleccions generals en menys de quatre anys, després dels comicis de desembre de 2015, juny de 2016 i abril d'aquest any.

Noticias relacionadas

contador