ep secretario generalpodemos pablo iglesias sentadosu escanocongresolos diputados
Eduardo Parra - Europa Press

Unides Podem exigeix tres ministeris i una vicepresidència per donar suport a Pedro Sánchez com a president del govern. Al document que la formació lila ha enviat aquest dimarts al PSOE amb propostes programàtiques i de competències s'inclouen fins a quatre opcions diferents per a la inclusió dels de Pablo Iglesias a l'executiu socialista.

En aquestes quatre opcions, Units Podem reclama fins a quatre ministeris econòmics (Treball, Habitatge, Transició Ecològica i Agricultura), però en cap d'elles demana els quatre alhora. En tres opcions aposta per obtenir dos d'aquests ministeris econòmics i en una quarta en reclama un de sol, tot i que dels més importants: el de Treball.

En concret, el document de Podem planteja en la primera de les quatre propostes una vicepresidència de Drets Socials i Igualtat, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, el Ministeri de Sanitat i Consum, i el Ministeri d'Habitatge i Economia Social. La segona proposta inclouria aquesta vicepresidència de Drets Socials i Igualtat, el Ministeri de Transició Ecològica, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i el Ministeri d'Habitatge i Economia Social.

La tercera opció que dona Podem al PSOE donaria als d'Iglesias la vicepresidència de Drets Socials i Igualtat, el Ministeri de Transició Ecològica, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i un ministeri que albergaria Agricultura, Pesca i l'Espanya buidada. La quarta i última proposta dels liles inclou la vicepresidència de Drets Socials i Igualtat, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i el Ministeri de Cultura.

El juliol, el PSOE va arribar a oferir a Unides Podem tres ministeris i una vicepresidència social

Des de Podem recalquen que aquestes quatre propostes competencials són "flexibles", s'han realitzat amb l'ànim de "facilitar la negociació", i situarien Unides Podem "en responsabilitats sobre les quals ja es va estar treballant" durant el mes de juliol. Llavors, el PSOE va arribar a oferir a Unides Podem tres ministeris i una vicepresidència social.

LES PROPOSTES PROGRAMÀTIQUES

Podem inclou a l'escrit enviat una proposta programàtica basada en el document que els equips negociadors ja estaven treballant conjuntament el juliol.

Així, aborden qüestions que consideren "clau" com pujar el Salari Mínim Interprofessional a 1.200 euros al llarg de la legislatura (ara està als 900 euros mensuals), assegurar per llei l'actualització de les pensions a l'IPC i derogar la reforma laboral de 2012.

A l'àmbit laboral i de pensions afegeixen altres nou punts, als quals reclamen recuperar la inversió en serveis públics, construir un país feminista, "posar l'Espanya buidada al centre de les polítiques" del nou Executiu, lluitar contra la corrupció, baixar els preus del lloguer o apujar els impostos "als quals més tenen" i a la banca perquè torni el rescat.

Al document inclouen també mesures per a la lluita contra el canvi climàtic, incentius perquè els investigadors puguin tornar a Espanya i l'impuls d'"una nova Europa més democràtica i més social".

Noticias relacionadas

contador