ep presidentegobiernofunciones pedro sanchezsecretario generalpodemos pablo iglesias
Ricardo Rubio - Europa Press

Unides Podem vol reprendre el diàleg amb el PSOE. Per a això, ha enviat un comunicat al partit liderat per Pedro Sánchez en el qual s'inclouen propostes programàtiques amb l'objectiu d'arribar a un acord per formar un govern en coalició.

D'aquesta manera, la formació de Pablo Iglesias té la intenció de tornar a negociar després que el juliol no s'arribés a cap acord entre les dues parts.

Al document, remès aquest dimarts, es contemplen quatre opcions diferents i s'inclou "una proposta integral de mesures programàtiques, distribució de responsabilitats i competències de caràcter flexible" que "part del punt d'acostament al qual havien arribat Unides Podem i PSOE just abans de la fallida investidura de juliol", assegura el partit lila en una nota de premsa.

Segons Podem, el que va impedir que s'aconseguís un acord amb el PSOE el juliol va ser l'"escassetat de temps"

Segons indiquen, la proposta programàtica està basada en la segona versió del document "Espanya Avança" que el PSOE va fer públic el juliol i en l'Acord Pressupostari per 2019 que Unides Podem i el PSOE van signar la tardor passada. L'equip encarregat de negociar estarà format per Pablo Echenique, Ione Belarra, Jaume Asens, Yolanda Díaz, Enrique Santiago i Juantxo López de Uralde.

Amb aquesta nova proposta, Unides Podem busca reprendre el diàleg "des d'on ho vam deixar al mes de juliol, quan l'escassetat de temps va impedir que aconseguíssim un acord amb el PSOE del que estàvem a prop. Un diàleg que ens permeti conformar al més aviat un govern de coalició com ja existeix en molts altres països europeus i també a casa nostra a nivell municipal i autonòmic", expliquen.

Entre les propostes detallades al document, la formació destaca:

1. Garantir llocs de treball dignes i estables i assegurar les pensions. Unides Podem proposa apujar l'SMI a 1.200 euros al final de la legislatura, assegurar l'actualització de les pensions a l'IPC per llei i derogar la reforma laboral de 2012 per garantir els drets dels treballadors i treballadores i acabar amb la precarietat.

2. Tenir cura dels serveis públics recuperant la inversió en sanitat, educació i serveis socials. En concret, universalitzar la xarxa pública d'escoles de 0 a 3 anys perquè qualsevol família que vulgui pugui accedir-hi, estabilitzar les plantilles de professorat, eliminar els copagaments, tancar la porta a la privatització de la sanitat i garantir el dret a una mort digna amb una llei d'eutanàsia a l'altura del que demana el nostre país.

3. Igualar els permisos de paternitat i maternitat i fer-los intransferibles, incloure al Codi Penal que només sí és sí, assegurar el suport necessari a totes les víctimes de violència masclista o una llei LGBTI pionera.

4. Posar l'Espanya buidada al centre de les polítiques del nou govern i, per això, garantir els serveis públics als pobles del nostre país així com una connectivitat adequada. També, establir un preu mínim per protegir els petits i mitjans productors agropecuaris o invertir en infraestructures que apostin per vertebrar el nostre territori a través de l'impuls al tren de rodalies i al tren convencional.

5. Lluitar contra la corrupció i defensar la democràcia. Aposten pel tancament de les portes giratòries i per la creació d'una unitat policial especialitzada en corrupció institucional que depengui dels jutges i no del Govern. A més, derogar les lleis mordassa i assegurar la participació política de tots derogant el vot pregat.

6. Baixar els preus del lloguer, evitar l'especulació i garantir el dret a l'habitatge. Centrar els esforços en evitar les pujades abusives dels lloguers, ampliar el parc d'habitatge públic de lloguer, prohibir els desallotjaments sense alternativa habitacional per complir amb l'ONU i iniciar un pla de rehabilitació d'habitatges potent que les faci més eficients a nivell energètic.

7. Pujar els impostos a les persones que més tenen per garantir la justícia social. Tal com van acordar en l'acord pressupostari per 2019 entre Unides Podem i el PSOE, establir un tipus mínim efectiu del 15% amb un recàrrec de solidaritat per a la banca, de manera que progressivament vagi retornant el rescat bancari.

8. Lluitar de manera decidida contra l'emergència climàtica plantejant objectius ambiciosos per reduir les emissions de CO2, al mateix temps que convertir aquesta crisi en una oportunitat per a la creació de llocs de treball estables i de qualitat. Impulsar una llei de canvi climàtic ambiciosa, així com reformar el mercat elèctric espanyol per avançar en energies renovables i baixar la factura de la llum.

9. Apostar per la ciència i l'I+D+I perquè els nostres investigadors puguin tornar a Espanya i contribuir a generar coneixement al seu país.

10. Impulsar una nova Europa, més democràtica i més social.

contador