ep fachada de la bolsa de nueva york en wall street
EUROPA PRESS - Archivo

Els índexs nord-americans pugen aquest divendres (Dow Jones: +1%; S&P: +1,1%; Nasdaq: +1%) gràcies a la bona dada d'ocupació i malgrat les caigudes voluminoses que es van veure ahir a l'altre costat de l'Atlàntic per la decepció que va suposar la compareixença de Jerome Powell. El president de la Reserva Federal (Fed) va parlar de la inflació i de l'augment del rendiment dels bons, però no va donar cap indicació sobre com el banc central pensa frenar-lo. Alguns inversors esperaven que assenyalés la seva disposició a ajustar el programa de compra d'actius.

  • 39.773,18
  • -

La reobertura econòmica podria "crear certa pressió a l'alça sobre els preus", va dir Powell en un seminari web organitzat per The Wall Street Journal. Fins i tot si l'economia veu "augments transitoris de la inflació... espero que siguem pacients", ha afegit.

Les paraules de Powell van contribuir a impulsar encara més el rendiment dels bons, penalitzant al seu torn els índexs. La rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys va tornar a superar l'1,5% després dels seus comentaris. El tipus de referència s'havia estabilitzat a principis de setmana després de pujar fins a l'1,6% la setmana passada enmig d'unes majors expectatives d'inflació.

"Els inversors de renda variable estan bregant amb dues coses amb les quals no han hagut de lidiar durant els últims 10 anys", apunta Tom Lee, cofundador i cap d'investigació de Fundstrat. "La primera és el repunt de la inflació i el seu impacte en els índexs. La segona, un mercat de bons que està posant a prova a la Fed, cosa que en certa manera espanta a la gent".

Pel que fa a l'informe d'ocupació de febrer, Els EUA han creat 379.000 treballs al febrer respecte als 210.000 nous llocs de treball anticipats pel consens d'experts. L'atur de la major economia del món ha caigut al 6,2% enfront del 6,3% esperat.

Els inversors estaran igualment molt pendents dels valors tecnològics, als quals tampoc beneficia l'augment de les rendibilitats dels bons i que no paren de caure des de màxims. El Nasdaq Composite va perdre un 2,1% aquest dijous, cosa que eleva les pèrdues setmanals al 3,6%. L'índex de referència d'alta tecnologia també ha passat a estar negatiu l'any.

"Els tipus es van disparar un cop més, cosa que va obrir la porta a més vendes de valors tecnològics", assenyala Ryan Detrick, estrateg cap de mercat d'LPL Financial, segons recull CNBC. "El costat positiu és que l'economia segueix millorant i el lideratge de les financeres i l'energia és una cosa que suggereix que aquest no és un moment de vendre tot".

Noticias relacionadas

contador