ep archivo   el presidente de la fed jerome powell
RESERVA FEDERAL DE EEUU - Archivo

Wall Street rebota un 1% després de tancar aquest dimarts amb fortes pèrdues superiors a l'1%. El to més agressiu (hawkish) de Jerome Powell va provocar vendes a la renda variable, ja que el president de la Fed va llançar diversos missatges molt rellevants que no van agradar als inversors. Aquests també miren cap al mercat laboral, ja que aquest divendres es coneixeran les dades definitives del novembre. De moment, la consultora privada ADP ha fet el seu propi estudi en què conclou que el sector privat va crear 534.000 nous llocs de treball.

  • 38.460,92
  • -

El banquer central ha comentat que "probablement sigui un bon moment per retirar la paraula 'transitòria' en parlar sobre la inflació", ja que les pressions sobre els preus "romandran fins ben entrat el proper any". I ha afegit que "utilitzarem les nostres eines per assegurar-nos que una inflació més alta no arreli".

En aquest sentit, ha explicat que "és apropiat finalitzar la reducció de les nostres compres d'actius potser uns mesos abans. Espero que en parlem durant la nostra propera reunió". Els analistes ja anticipen que la Fed duplicarà el ritme del tapering i retallarà les compres mensuals d'actius en 30.000 milions de dòlars, davant els 15.000 milions de dòlars anunciats a principis de novembre.

Així, les previsions del mercat sobre la primera pujada de tipus als Estats Units s'avancen encara més. Els futurs sobre els fons federals ja atorguen un 46% de possibilitats al fet que es produeixi una primera pujada de tipus el maig del proper any.

"La necessitat ha disminuït clarament a mesura que l'economia ha continuat enfortint-se, ja que hem vist pressions inflacionistes significatives i per això anunciem que reduiríem el programa. I per això ara diem que parlarem d'una reducció una mica més ràpida durant la nostra propera reunió" del 15 de desembre, va afegir Powell.

"Veure com s'esvaeix el suport de la Fed no és la millor notícia mentre els inversors estan preocupats per òmicron. Això reforça el risc d'una correcció més persistent a l'àmbit de la renda variable fins a finals d'any", afirma Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote.

DADES D'OCUPACIÓ I MANUFACTURES

A l'agenda econòmica, s'ha publicat la dada d'ocupació ADP del mes de novembre, considerada un indicador avançat de l'informe d'ocupació oficial, que es publicarà divendres. Els experts de l'institut han conclòs que la primera economia del món va crear al novembre 534.000 nous llocs de treball, davant dels 525.000 estimats pels experts i els 570.000 de la dada anterior.

Si es confirmés, la tendència del mercat laboral continuaria en creixement encara que lluny de les xifres anteriors a la pandèmia. "Ens encantaria equivocar-nos en això, però el tan esperat augment de més d'1 milió sembla haver-se endarrerit, cosa que torna a suggerir que la participació laboral segueix estancada", diuen des de Pantheon Macroeconomics, que reconeixen també que esperaven "una mica millor".

A més, coneixerem les dades de manufactures de novembre. La previsió per a l'ISM manufacturer és que pugi lleugerament fins a 61 des de 60,8. Posteriorment, es publicarà el Llibre Beix de la Fed, que recull l'evolució de l'activitat econòmica als Estats Units.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell empresarial, el gegant del programari Salesforce ha presentat uns comptes que, tot i merjorar les previsions, l'actualització que han fet de les seves estimacions per al quart trimestre no han agradat als inversors. Per això cau un 4%.

En altres mercats, el petroli West Texas rebota un 3,28%, fins als 68,35 dòlars, després dels forts descensos acumulats des de divendres passat, a causa del temor d'òmicron, la nova variant de la Covid-19.

A més, l'euro es deprecia un 0,05% i canvia a 1,1342 dòlars. I l'unça d'or puja un 0,69%, fins als 1.788 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins a l'1,48%. Finalment, el bitcoin recula un 1,82%, fins als 58.524 dòlars.

Noticias relacionadas

contador