ep archivo - el presidente de la reserva federal de estados unidos jerome powell
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

Signe mixt a Wall Street després del tancament baixista de dijous i mentre el rendiment del bo nord-americà a 10 anys s'acosta al 3%, ja que el mercat segueix adaptant-se a un escenari monetari més agressiu per part de la Reserva Federal (Fed).

  • 37.903,29
  • -

El president de la Fed, Jerome Powell, ha confirmat aquest dijous que els tipus d'interès pujaran en 50 punts bàsics el 4 de maig, quan l'organisme celebri la reunió. Pujar el preu del diner al mig punt "està sobre la taula", ja que és "essencial" tornar la inflació al nivell del 2%, va assegurar el banquer central.

A més, el cap de la Fed no va arrugar el nas davant l'opció d'"avançar" més pujades de tipus del 0,50% en properes reunions, fet que va ser mal rebut pels inversors, que van anticipar un enduriment monetari a gran escala als EUA per contenir la inflació.

"Utilitzarem les nostres eines perquè l'oferta i la demanda tornin a estar sincronitzades, de manera que la inflació baixi i ho faci sense una desacceleració que equivalgui a una recessió. No crec que senti ningú la Fed dir que sigui senzill o fàcil: serà un gran repte i farem tot el possible per aconseguir-ho", va assegurar Powell.

A més, va assenyalar que "no comptarem" amb el fet que "el pic real de la inflació hagi arribat al març". Realment pujarem els tipus i arribarem ràpidament a nivells que siguin més neutrals i després que siguin més ajustats, si això resulta ser apropiat un cop arribem allà".

PREOCUPA L'ESTANFLACIÓ

Les declaracions de Powell van ser "més 'hawkish' (agressives) del que s'esperava", segons indiquen els experts de Renta 4, perquè "reforcen l'expectativa de pujades de 50 punts bàsics a les tres properes reunions (en un context d'elevada inflació i plena ocupació)" i que els tipus finalitzin l'any a nivells del 2,75%.

"Les preocupacions sobre l'estanflació ressorgeixen a causa dels senyals en temps real d'un mercat laboral ajustat i la confiança empresarial en declivi, juntament amb un altre rebot en els rendiments del Tresor a 10 anys, i tot esquitxat amb una allau de resultats", ha assenyalat Chris Hussey, estrateg de Goldman Sachs.

Al front bèl·lic, Rússia continua redoblant la seva ofensiva sobre el Donbàs per controlar l'est d'Ucraïna i ha rebutjat qualsevol treva per la Pasqua ortodoxa. A més, fins a 9.000 persones podrien estar enterrades en una fossa comuna en un poble als afores de la ciutat de Mariúpol, segons han declarat les autoritats ucraïneses en un comunicat a Telegram. Per part seva, la Unió Europea ha assenyalat que el sisè paquet de sancions podria estar llest en dos dies.

A nivell econòmic, es publicaran els indicadors PMI de manufactures i serveis avançats del mes d'abril, que serviran per comprovar quin és l'impacte de la incertesa actual sobre l'economia nord-americana.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, "qualsevol recuperació al Dow Jones passa per superar els 35.372 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía. "L'índex ha aconseguit subjectar-se en el suport dels 34.000 punts i manté la seva consolidació lateral", encara que ha de recuperar la seva "mitjana de 200 sessions" per millorar-ne la perspectiva, afegeix aquest expert.

En altres mercats, el barril de cru West Texas cau un 1,92% (101,79 dòlars) i el barril Brent cedeix un 1,91% (106,42 dòlars), mentre l'euro es deprecia un 0,13% (1,0821). A més, l'unça d'or es deixa un 0,67% (1.935 dòlars). Finalment, el bitcoin baixa un 2,13% (40.483 dòlars); i la rendibilitat del bo americà a 10 anys repunta fins al 2,936%.

Noticias relacionadas

contador