trader-asustado-parque-wall-street
Reuters

Wall Street rebota més del 2% gràcies a l'evolució de la crisi del coronavirus i l'esperança que els bancs centrals com la Fed prenguin mesures per donar suport a l'economia. A més, el mercat descompta la rebaixa de les previsions de creixement realitzades per l'OCDE.

  • 38.085,80
  • -

La Borsa de Nova York va tancar la seva setmana més baixista des de la crisi financera mundial del 2008 (Dow Jones: -12,4%; S&P 500: -11,5%; Nasdaq: -10,5%).

El temor davant l'expansió del coronavirus ha provocat que els principals índexs dels EUA hagin caigut més d'un 14% des dels seus màxims històrics (marcats el 19 de febrer en el cas del S&P 500) i hagin entrat en territori correctiu.

"La crisi del coronavirus ha canviat, sens dubte, la narrativa curtterminista del mercat", reconeixen els experts de Morgan Stanley. Més de 85.000 casos i prop de 3.000 morts és el rastre nefast que ha deixat aquesta afecció a tot el món fins aquest moment.

En escenari, els inversors han elevat de manera molt destacada la probabilitat que la Reserva Federal (Fed) baixi els tipus d'interès a l'abril i fins i tot al març. En aquest sentit, a causa de la gravetat de la situació, en un breu comunicat que no estava previst, el president de la Fed, Jerome Powell, va assenyalar el divendres que "els fonaments de l'economia estatunidenca continuen sent sòlids".

Va afegir també que, "no obstant això, el coronavirus planteja riscos en evolució per a l'activitat econòmica. La Reserva Federal està monitorant de prop els desenvolupaments i les seves implicacions per al panorama econòmic. Utilitzarem les nostres eines i actuarem segons sigui apropiat per a donar suport a l'economia".

Els experts de Barclays van valorar que "la declaració representa un canvi ràpid de to" respecte dels comentaris de les últimes setmanes, que consideraven apropiada l'actual senda de la política monetària.

Un dels principals termòmetres per a mesurar l'impacte real que pot tenir el brot víric són els PMI xinesos. I la cosa no podia anar pitjor, ja que l'activitat industrial del gegant asiàtic s'ha desplomat al febrer fins a 40,1 des de 51,1, segons el PMI Caixin de manufactures, molt per sota de la caiguda esperada fins a 45,7.

En l'actualitat empresarial, el fons Elliott Management ha adquirit una participació rellevant de Twitter, amb l'objectiu de promoure un canvi a la direcció que acabi amb el lideratge de Jack Dorsey.

A d'altres mercats, el petroli West Texas repunta un 2,8%, fins a 46,03 dòlars, per la previsió d'una nova retallada de producció per part de l'OPEP. Per part seva, l'unça d'or repunta un 1,7%, fins a 1.593 dòlars, després de marcar dilluns passat màxims de set anys, prop de 1.700 dòlars.

El banc estatunidenc Citi ha actualitzat la seva previsió sobre l'or, i ara consideren més probable un escenari en el qual els preus es dirigeixin cap als 2.000 dòlars en un termini de 12 a 24 mesos.

A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys ha marcat un nou mínim històric a l'1,10%, i el rendiment del bo a 2 anys ha fet mateix, al 0,81%. El mercat de bons està anticipant una dura frenada econòmica pel coronavirus, i al mateix temps ha elevat de manera ostensible la probabilitat de més estímuls econòmics per part de la Reserva Federal (Fed). Finalment, l'euro es revaloritza en un 0,9% i es canvia a 1,1125 dòlars, per la previsió de més estímuls de la Fed.

Noticias relacionadas

contador