• Els tres van tancar agost amb pujades i el Dow Jones i l'S&P encadenen cinc mesos consecutius amb pujades
  • El consens de Reuters estima la creació de 182.000 llocs de treball
Wall street america US USA signs

Wall Street ha obert amb pujades del 0,2% de mitjana, tot i la dada feble d'ocupació. Els tres principals índexs de la Borsa de Nova York van tancar el mes d'agost en positiu. A més, el Dow Jones i l'S&P 500 acumulen cinc mesos consecutius amb pujades. La dada d'ocupació ha centrat tota l'atenció dels analistes aquest divendres abans de l'obertura, amb xifres que s'han quedat per sota del que s'esperava.

  • 39.558,11
  • -

En concret, l'economia va generar 156.000 llocs de treball nets no agrícoles, lluny dels 180.000 que esperava el consens d'analistes seguits per FactSet. A més, el Departament d'Ocupació ha revisat a la baixa les dades dels dos mesos anteriors, reduint el càlcul en 41.000 llocs de treball menys entre juny i juliol. Per la seva banda, la taxa d'atur, en contra del previst, ha crescut una dècima fins al 4,4%. Mentre que l'augment interanual dels salaris ha estat del 2,5%, enfront del 2,6% projectat prèviament pels experts.

El consens d'analistes recollit per Reuters estima que s'hauran creat durant el mes d'agost 182.000 llocs de treball a l'agost, enfront dels 205.000 que es van crear al mes anterior. A més, es preveu que la taxa d'atur se situï al 4,3%, mateix nivell que al juliol. Els inversors estaran atents a la dada, ja que pot marcar l'estratègia de la Reserva Federal en el futur.

Dimecres passat es va publicar la dada d'ocupació d'ADP, que es coneix com un avançament de l'Informe d'Ocupació d'aquest divendres. Així, la consultora informa que durant el vuitè mes de l'any es van crear 237.000 llocs de treball, la xifra més alta en cinc mesos.

La reunió de la Fed serà els dies 19 i 20 i, encara que sembla serà de transició, sí que s'actualitzaran les previsions econòmiques i Janet Yellen podria concretar detalls sobre la reducció del balanç de la Fed i confirmar, per fi, si hi haurà o no una altra pujada de tipus abans que finalitzi l'any.

La setmana que ve arrenca amb el festiu a Wall Street pel Dia del Treballador, així que el començament del mes serà tranquil, però aquesta mateixa setmana hi ha reunió del Banc Central Europeu (BCE) dijous, amb els inversors molt pendents del que hagi de dir Mario Draghi sobre la retirada d'estímuls i sobre la fortalesa de l'euro, que ara mateix cotitza en 1,1918 (+ 0,07%) després de superar aquesta setmana el nivell dels 1,20 enfront del dòlar.

A més, cal destacar que Jean-Claude Trichet, expresident del Banc Central Europeu, ha assegurat, en declaracions a la CNBC, que el problema no és la fortalesa de l'euro sinó la debilitat del dòlar. L'expresident del BCE diu que l'origen del problema de la forta apreciació de l'euro es troba als Estats Units

També es publicaran les dades del PMI manufacturer del mes d'agost, l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan i la despesa en construcció del mes de juliol.

D'altra banda, seguint amb les repercussions de l'huracà Harvey, els inversors segueixen atents a aquest fenomen i l'impacte econòmic que deixa al seu pas. Així per ara hi ha més de 30 morts, més de 20 desapareguts i més de 32.000 desplaçats. Aquest divendres, el president dels EUA, Donald Trump, ha anunciat, a través de la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sander, que donarà un milió de dòlars de la seva fortuna (uns 840.000 euros) per donar suport als treballs de recuperació.

Al mercat de les matèries primeres, el barril de West Texas, de referència als EUA, cotitza amb caigudes del 0,5% fins gairebé als 47 dòlars. Una caiguda semblant que està registrant el Brent, de referència a Europa, que cau un 0,36% fins als 52,6 dòlars.

A l'àmbit empresarial, The Dow Chemical Company i E.I. Du Pont de Nemours & Company han culminat la seva fusió entre iguals i comencen a cotitzar a la Borsa de Valors de Nova York aquest divendres sota el nom DowDuPont (DWDP), segons ha informat en un comunicat. Les accions de les dues companyies van deixar de cotitzar al tancament de la sessió del 31 d'agost. D'acord amb les condicions de la fusió, els accionistes de Dow van rebre una acció de DowDuPont per cadascun dels seus títols, mentre que els de DuPont van obtenir 1,282 accions de DowDuPont per cada un dels seus.

Noticias relacionadas

contador