• Els inversors comencen a descomptar més pujades dels interessos el 2018
  • La rendibilitat del bo del Tresor nord-americà a 10 anys es manté prop a del 3%
brokervendiendo

El Dow Jones puja un 0,8% a Wall Street, seguit de l'S&P 500 (+0,5%) i del Nasdaq (+0,1%), després del gir a la baixa que van registrar els índexs novaiorquesos aquest dimecres, després de la publicació de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed).

  • 38.239,98
  • -

Els valors més alcistes del Dow són United Technologies (+3,5%) i General Electric (+3%), seguits de Caterpillar (+2,8%), Exxon Mobil (+2,2%) i DowDupont (+2%). En negatiu, tan sols Cisco Systems (-0,2%) i Nike (-0,05%).

Per la seva banda, el president de Ford Motor (+0,3%) a Amèrica del Nord, Raj Nair, ha estat acomiadat de manera fulminant per "comportament inadequat". A més, l'empresa de transport UPS ha anunciat que afegirà a la seva flota 50 camions elèctrics.

Al sector tecnològic, les accions d'Amazon (+0,7%) han superat els 1.500 dòlars per primera vegada en la seva història, fet que ha elevat la seva capitalització borsària fins als 720.000 milions de dòlars. Tot i que el valor més alcista del Nasdaq 100 és el fabricant de cotxes elèctrics Tesla Motors (+3%).

ACTES DE LA FED

Les actes de l'última reunió de la Fed van assenyalar que " Una majoria de partícips van indicar que una previsió més sòlida per al creixement econòmic augmenta la probabilitat que sigui apropiada una política monetària gradual més ferma". Aquesta expressió va ser la més destacada pel mercat i la que va provocar el gir a la baixa de la Borsa de Nova York i el repunt de la rendibilitat dels bons (fins al 2,954% en el cas del bo a 10 anys).

Els analistes han començat a anticipar una Fed més 'hawkish' (falcó), més dura en matèria de política monetària, i menys 'dovish' (colom), procliu als estímuls econòmics, que durant els últims anys. El consens ja ha descomptat pràcticament al 100% que el banc central pujarà els interessos al març i ara el debat se centra en si les pujades al llarg de 2018 seran tres o quatre.

Experts com Barclays preveuen que la Fed augmenti els interessos quatre vegades el 2018 i 2019, però afegeixen que no començarà a anticipar un major enduriment monetari fins a la seva reunió de juny o de setembre, en funció de l'evolució econòmica, de la inflació i de la taxa d'atur.

No obstant això, James Bullard, president de la Fed de St. Louis,ha advertit sobre el perill d'apujar els tipus massa ràpid, perquè això podria tenir un efecte restrictiu sobre l'economia.

Dimecres que ve, 28 de febrer, el nou president del banc central, Jerome Powell, realitzarà la seva primera compareixença al Congrés per explicar la marxa de l'economia i la política monetària. Les seves paraules orientaran els mercats de cara a la reunió de la Fed del proper 21 de març.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A l'actualitat econòmica, s'han publicat les dades d'atur setmanal. Les peticions inicials d'atur han baixat fins a les 222.000 des de 230.000 i les peticions contínues s'han mantingut per sota dels 2 milions, cosa que segueix indicant la fortalesa del mercat laboral.

Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,5% fins als 1,2348 dòlars (màxim anual als 1,2536 dòlars). Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,2%, fins als 61,83 dòlars, mentre el cru Brent avança un 0,12%, fins als 65,50 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). Finalment, l'unça d'or puja un 0,02%, fins als 1.332 dòlars (màxim anual als 1.370,5 dòlars).

MÉS CORRECCIONS?

A nivell estratègic, Andrew Sheets, estrateg de Morgan Stanley, considera que durant 2018 veurem més correccions del 10% com la que ha patit Wall Street des dels seus màxims històrics, pel fet que ens trobem en l'última etapa de l'actual cicle econòmic expansiu.

En la seva opinió, la combinació d'una inflació a l'alça, un enduriment monetari per part de la Reserva Federal, preus més elevats de les matèries primeres i un augment de la volatilitat garanteixen diversos 'ensurts' per als inversors durant els propers mesos, segons ha comentat a la CNBC.

La seva previsió és que la inflació subjacent augmenti durant el segon trimestre, al mateix temps que els indicadors econòmics s'alenteixin, una combinació que pot no agradar als inversors.

Noticias relacionadas

contador