• El mercat interpreta que les tres pujades de tipus que preveu 2018 poden pujar fins a quatre
  • Els analistes donen pràcticament per descomptat un ascens dels interessos al març
le-senat-confirme-la-nomination-de-powell-a-la-tete-de-la-fed

Les actes de l'última reunió de la Reserva Federal passaran a la història per aquest comentari: "Una majoria de partícips van indicar que una previsió més sòlida per al creixement econòmic augmenta la probabilitat que sigui apropiada una política monetària gradual més ferma".

Aquest comentari va provocar un gir a la baixa de Wall Street (Dow Jones pujava fins als 25.267 punts i va tancar amb caigudes del 0,67%, fins als 24.797 sencers) i un nou repunt de la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys fins al 2,956%, nou màxim anual i des del 2014.

Jim Reid, estrateg de Deutsche Bank, comenta que el to 'hawkish' (en referència als falcons, els banquers centrals que aposten per una política monetària més dura) de les actes es va produir abans de la publicació de l'informe d'ocupació i la inflació de gener, "per la qual cosa sembla raonable que si la Fed tenia més confiança en les seves previsions sobre la inflació i el creixement, aquestes s'hagin reforçat després aquestes dades".

Durant els últims anys, la política de la Fed ha estat qualificada com 'dovish' (colom), per la seva defensa dels estímuls monetaris i els baixos tipus d'interès per combatre la crisi.

QUATRE PUJADES DE TIPUS

Els experts de Barclays mantenen la seva previsió que la Fed pujarà "quatre vegades els interessos el 2018 i 2019", tot i que afegeixen que "no esperem un canvi en la comunicació sobre les pujades de tipus (la Fed ha anticipat 3 per aquest any) durant la reunió de març". En la seva opinió, la Fed esperarà la reunió de juny o la de setembre per comunicar al mercat la seva previsió d'un major enduriment monetari, "depenent de l'evolució econòmica, la inflació i la taxa d'atur".

El consens dóna pràcticament per descomptat un ascens dels interessos al març. Des de Goldman Sachs, atorguen un 95% de possibilitats a una pujada de 25 punts bàsics en el preu del diner el proper 21 de març.

Des de l'entitat holandesa Rabobank, consideren que l'expressió "política monetària gradual més ferma" és interpretada pel mercat com clarament 'hawkish'. La caiguda de Wall Street va reflectir "la por d’una pujada més ràpida dels tipus d'interès".

El banc alemany Berenberg comenta que "quatre pujades de tipus el 2018 són apropiades i consistents amb l'objectiu d'una normalització gradual de la política monetària". Aquests experts també creuen que la Fed trigarà un temps a elevar la seva previsió de pujades fins a quatre, però afegeixen que "una quarta pujada serà totalment apropiada si la Fed eleva les seves previsions econòmiques, com esperem".

Naeem Aslam, analista de Thinkmarkets.com, comenta que s'ha produït "un senyal que la Fed està oberta a debatre quatre pujades de tipus aquest any", de manera que el mercat ha descomptat una Fed més 'hawkish'. Des de Daiwa Capital Markets, assenyalen que "quatre pujades aquest any són possibles, sobretot després de l'acord pressupostari del Congrés" que augmentarà la despesa pública durant els propers dos anys.

Noticias relacionadas

contador