• Els inversors van usar l'"excusa" de la debilitat de la dada d'ocupació al Regne Unit per apostar contra la moneda britànica
  • La demanda d'euros segueix caient, però experts criden a mirar més enllà de les dades de febrer
bce, banco central europeo

Després de la Fed i el BoE, és el torn del Banc Central Europeu (BCE). El supervisor monetari acapara l'atenció dels inversors aquest dijous amb la publicació de les actes de la reunió del 25 de gener, després d'una jornada molt marcada pels bancs centrals als EUA i al Regne Unit. Les divises no es van quedar al marge de la forta volatilitat als mercats financers d'aquest dimecres i es van deixar bressolar pels vaivens, que es van notar especialment en el 'cable' (lliura/dòlar), mentre l'euro va continuar arrossegant-se per sota dels 1,23 dòlars, on es manté aquest dijous, fins a un mínim de 20 dies als 1,2260 dòlars.

La manca de demanda per la moneda comunitària, que es troba pressionada entre un moderat empitjorament de les condicions econòmiques i la incertesa en el pla polític entre Alemanya i Itàlia, s'ha incrementat davant la preocupació que el document del banc central mostri la seva preocupació per la fortalesa de la divisa. Si és així, els analistes de Danske Bank creuen que "el mercat mostrarà dubtes sobre el ral·li que protagonitza l'euro des de finals de l'any passat". No obstant això, aquests experts aconsellen buscar indicis sobre el "canvi en l'orientació dels mercats que podria arribar al març i que apuntalarà la 'divisa compartida'".

Els guanys del dòlar, que es van veure alimentats després de les actes de la Reserva Federal (Fed), van accelerar les vendes en l'euro, que s'han vist esperonades per la debilitat de les últimes dades macro, com l'enquesta Zew a Alemanya i els PMI de l'Eurozona. No obstant això, experts com Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, demanen "que els arbres ens deixin veure el bosc", ja que "és important adonar-se que ha estat el primer declivi en tres mesos i ha passat després que els dades dels gestors de compra es disparessin a màxims des de 2006". "Els informes mostren que l'economia de l'Eurozona segueix sent forta i simplement s'ha suavitzat des d'aquests nivells", afegeix l'experta.

D'altra banda, els experts assenyalen que la prima de risc polític que va danyar la gana dels inversors per l'euro l'any passat tornarà a tenir reverberacions durant les dues setmanes pròximes. D'una banda, continua el deliri a les files socialdemòcrates alemanyes sobre la 'gran coalició' que permetrà a Angela Merkel governar durant els propers quatre anys.

Un total de 463.723 militants del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) estan cridats a votar en una consulta sobre l'acord per reeditar la gran coalició de Govern amb el bloc conservador de la cancellera Angela Merkel. La votació acabarà el 2 de març a mitjanit i el resultat es coneixerà l'endemà passat.

Exactament el 4 de març se celebren també les eleccions generals a Itàlia. Els últims sondejos atorguen la victòria a la coalició de centredreta liderada per l'expresident Silvio Berlusconi (Força Itàlia) amb la xenòfoba Lliga Nord, però cap partit aconsegueix aglutinar més del 40% dels vots necessaris per formar govern. Així, a dues setmanes de la cita amb les urnes, les enquestes i els analistes auguren un bloqueig polític al país. Per tant, "és difícil per als inversors romandre optimistes", comenta Lien.

LA FED I EL BOE

En altres monedes, segueixen notant-se els efectes de l'acció dels supervisors monetaris dels Estats Units i del Regne Unit. Va ser la Fed que hi va jugar un paper més destacat. Les actes de la reunió del 30 i 31 de gener van confirmar l'optimisme exhibit per la ja expresidenta del banc central, Janet Yellen. Els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) van assegurar que "la taxa de creixement econòmic el 2018 excediria les seves estimacions sobre un ritme sostingut a llarg termini i que les condicions del mercat laboral s'enfortirien encara més". Per tant, incrementa "la possibilitat que una trajectòria ascendent gradual dels tipus sigui apropiada".

Els inversors s'han pres aquest document com una ratificació de les tres pujades de tipus el 2018 i, per tant, el dòlar va rebre una nova empenta en la seva recuperació des de mínims de diversos anys contra els seus principals rivals. A més de l'euro, el ien ha tornat a mínims d'una setmana, sobre els 107,70/50 iens contra el 'bitllet verd' i l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de divises rivals s'ha disparat a màxims d'una setmana als 90,166 punts. Cosa que suposa una remuntada d'un 2,2% des del mínim de tres anys de la setmana passada.

La lliura, per la seva banda, es manté en mínims d'una setmana, per sota dels 1,3900 dòlars, tot i que el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) "ja no amaga que està disposat a endurir la seva política monetària". Tanmateix, entre l'envit del dòlar i les dades del mercat d'ocupació del mes de gener, que van evidenciar que la taxa d'atur va repuntar una dècima fins al 4,4%, la moneda britànica es precipita cap als 1, 3850 dòlars.

Encara al Regne Unit, Theresa May i els seus ministres es reuniran per intentar tancar un acord comercial sobre el Brexit que volen amb la UE en el futur posterior a l'abandonament del bloc comunitari. "Aquesta serà una prova de foc per a May ja que el seu gabinet encara sembla estar dividit entre aquells que volen un Brexit suau i aquells que el volen un dur", arrodoneixen des de Danske Bank.

Noticias relacionadas

contador