meng wanzhou
38.085,80
  • -
  • -

Wall Street registra fortes caigudes properes al 2% després de la detenció a Canadà de la directora financera de Huawei, a causa d'una petició dels Estats Units. L'Administració Trump acusa el gegant tecnològic xinès de fer negocis amb l'Iran i d'incomplir les sancions econòmiques al règim persa.

Encara que de fons apareix l'acusació dels EUA cap a Huawei i el conjunt del sector tecnològic xinès de ser una amenaça per a la Seguretat Nacional. Aquest incident complica de manera majúscula la treva comercial recentment acordada per Donald Trump i Xi Jinping durant la cimera del G-20.

Així les coses, no és estrany que les borses asiàtiques s'hagin registrat caigudes del 2% i que els mercats europeus també estiguin caient amb força. Els inversors interpreten que les negociacions entre les dues potències quedaran ressentides per aquesta detenció, cosa que està provocant més fortes caigudes en els fabricants de xips.

Meng Wanzhou, directora financera de Huawei, vicepresidenta de la companyia i també filla del fundador, va ser detinguda dissabte passat al Canadà, just quan Trump i Jinping van acordar la treva comercial. L'ambaixada xinesa al Canadà ja ha demanat el seu alliberament i ha protestat enèrgicament per la seva detenció, però tot apunta que aquest divendres podria ser extradida als EUA, cosa que augmentaria la tensió diplomàtica de manera notable.

Aquesta crisi inesperada se suma al ja fràgil sentiment de mercat que va mostrar Wall Street durant la jornada de dimarts, quan els índexs es van desplomar més del 3%. La possible inversió de la corba de tipus als EUA havia desfermat el temor d’una recessió o d’una frenada econòmica important, cosa que va provocar al seu torn fortes vendes a la Borsa de Nova York.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 2,9%, mentre la rendibilitat del bo a 2 anys baixa fins al 2,77%. Una diferència de tan sols 13 punts bàsics que ha posat molt nerviosos els operadors, perquè les últimes recessions als EUA es van produir quan els rendiments de les dues referències es van invertir.

Al mercat de matèries primeres, el petroli cau més del 2%, tot i que ha arribat a desplomar-se gairebé un 5%, després que s'hagi filtrat que l'Aràbia Saudita es conforma amb una retallada de producció d'un milió de barrils per part de la OPEP, per sota de l’esperat. El barril West Texas baixa un 3,3%, fins als 51,16 dòlars.

DADES ECONÒMIQUES

A l'escena econòmica, la dada d'ocupació de la consultora ADP ha mostrat la creació de 179.000 llocs de treball durant el mes de novembre, lleugerament per sota dels 195.000 previstos pel consens. Aquesta dada es considera un indicador avançat de l'informe d'ocupació del govern, per al qual s'espera la creació de 205.000 llocs de treball.

A més, les peticions inicials de desocupació han baixat fins a 231.000 des de 235.000, tot i que el mercat esperava un descens més gran, fins a 224.000. En positiu, les peticions contínues han baixat fins a 1,63 milions d'euros, per sota dels 1,7 milions pronosticats.

Per la seva banda, la productivitat laboral del tercer trimestre ha avançat fins al 2,3% des del 2,2%, en línia amb la previsió. A més, els costos laborals del mateix període van pujar un 0,9%, per sota de l'1,1% esperat.

Noticias relacionadas

contador