bomba-extraccion-petroleo-monahans-texas-eeuu
Laura Upshaw/Pixabay

L'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) ha arribat finalment a un acord per recordar la producció de cru. El càrtel, però, no en donarà detalls fins que no tanqui els detalls amb els productors aliats, incloent-hi Rússia. El preu del petroli cau un 3% a aquestes hores, encara que s'ha arribat a desplomar-se a prop del 5%. Al llarg del matí s'ha especulat que l'Aràbia Saudita hauria proposat una retallada de producció d'un milió de barrils diaris a partir de 2019.

Es tracta d'una xifra important, però que s'ha situat per sota de la previsió del consens d'entre 1,2 i 1,4 milions de barrils diaris, xifra que explica les vendes en els futurs sobre l’'or negre'.

Segons recull CNBC, Khalid al-Falih, ministre del Petroli saudita, ha comentat que la retallada d'un milió durant el primer semestre de 2019 seria suficient per a l'OPEP i als seus aliats (Rússia). Els mateixos saudites havien anticipat una retallada d’1,3 milions, de manera que la nova xifra proposta ha decebut els operadors.

"Qualsevol retallada per sota d'un milió serà una decepció i pot provocar una caiguda del Brent per sota de 58 dòlars, xifra que obriria la porta a una baixada fins als mínims d'octubre de 2017, als 55 dòlars" afirma Neil Wilson, estrateg de Markets.com. "Si l'OPEP decep, el Brent pot caure fins als 50 dòlars abans de final d'any", afegeix aquest expert.

Els futurs sobre el petroli Brent es desplomen un 4,5%, fins als 58,81 dòlars, a prop dels seus mínims anuals marcats per sota dels 58 dòlars a finals de novembre. Per la seva banda, els futurs sobre el petroli West Texas cauen un 4,4%, fins als 50,60 dòlars, (el passat 29 de novembre van arribar a perdre els 50 dòlars).

TEMPS DIFÍCILS PER A LA OPEP

Malgrat la possible retallada de producció de l'OPEP, des del banc suís Julius Baer expliquen que "l'augment de producció als EUA i la menor demanda" seguiran sent un llast per al preu de l’'or negre' a llarg termini. En la seva opinió, el cru es cotitza "a la part baixa d'un rang de preus justificat a nivell fonamental".

Per la seva banda, Bob Minter, estrateg d’Aberdeen Standard Investments, comenta que "l'OPEP s'enfronta al dur treball de trobar la quadratura del cercle". Sobretot per l'amenaça de Donald Trump i els EUA de promulgar "una llei que els permeti demanar al càrtel", cosa que al seu torn fa "molt difícil comprendre el veritable impacte de les sancions a l'Iran" i complicarà la tasca de l'OPEP per "esbrinar la quantitat d'oferta que el món necessitarà el pròxim any".

Noticias relacionadas

contador