• Els inversors, a l'espera de les dades d'inflació d'aquest dimecres
  • La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa lleugerament fins al 2,828%
brokervendiendo

Vendes moderades del 0,4% a Wall Street després del rebot registrat per la Borsa de Nova York durant les dues últimes sessions, quan els índexs van reaccionar divendres des del suport tècnic de les seves mitjanes de 200 sessions.

  • 39.807,37
  • -

El Dow Jones va avançar aquest dilluns un 1,7%, mentre l'S&P 500 i el Nasdaq es van anotar guanys de l'1,4% i de l'1,5%, respectivament. Després del rebot dels últims dies, els inversors es pregunten si tornarà la normalitat als mercats o si per contra hi haurà nous repunts de la volatilitat.

Com a referència històrica, el Dow Jones es refà de les crisis de volatilitat amb pujades mitjanes del 18% al cap d'un any, segons mostren les dades disponibles des de 1993, quan es va llançar l'índex VIX de volatilitat.

Durant les últimes vuit ocasions en què el VIX s'ha disparat per sobre de 40 punts, en set d'elles va repuntar per sobre del 10% passats dotze mesos. Només el 2011, després dels atemptats de l'11 de setembre, el Dow cotitzava un 5% per sota un any després.

D'altra banda, l'enquesta a gestors de fons de febrer, elaborada per Bank of America Merrill Lynch i que acaba de ser publicada, destaca la pujada en el nombre de gestors que han protegit les seves carteres davant la brusca caiguda de les borses de cara als propers tres mesos, i la rotació fora de renda variable i cap a liquiditat, per reduir el risc i l'impacte del cicle econòmic.

MISSATGE DE POWELL I MESTER

Des de la Reserva Federal, el nou president del banc central, Jerome Powell, ha comentat que la Fed romandrà "alerta davant el desenvolupament de qualsevol risc per a l'estabilitat financera". Durantles seves primeres declaracions després de la correcció de Wall Street, ha afegit que "el sistema financer és incomparablement més fort i segur, amb molt més capital i liquiditat, millor control del risc i altres millores".

Powell ha comentat que "l'economia global s'està recuperant de manera molt forta per primera vegada en una dècada"

Durant la cerimònia de jurament del seu càrrec, ha afegit que "l'economia global s'està recuperant de manera molt forta per primera vegada en una dècada" i que la Fed es troba en el procés de "normalitzar gradualment els tipus d'interès i el seu balanç, amb la visió d'estendre la recuperació i sostenir la consecució dels seus objectius".

Per la seva banda, la presidenta de la Fed de Cleveland, Loretta Mester, ha comentat que les turbulències als mercats financers registrades durant els últims dies estan "molt lluny" d'afectar l'economia. "No he canviat les meves previsions" per les caigudes a la borsa, ha assenyalat la banquera central.

En la seva opinió, la Fed ha de continuar amb la seva política de normalització monetària i pujar gradualment els interessos de manera similar el 2017, quan va elevar el preu del diner en tres ocasions. "Crec que aquestes pujades graduals ajudaran a equilibrar els riscos i prolongaran l'expansió".

LA INFLACIÓ CENTRA L'ATENCIÓ

A curt termini, una de les dades que pot condicionar el rumb de les borses és l'indicador d'inflació corresponent al mes de gener als Estats Units. Segons els experts de Link Securities, si els preus repunten més del previst, això "podria provocar nous descensos de certa magnitud en la renda variable (i en la fixa, amb la consegüent pujada de les rendibilitats dels bons)".

El consens anticipa que la inflació subjacent, sense aliments ni energia, repunti un 0,2%; i que la taxa interanual baixi fins a l'1,7%

Les dades d'inflació es publicaran aquest dimecres i el consens espera que l'IPC de gener repunti un 0,3% i que la taxa interanual d'inflació es redueixi fins a l’1,9% des de l'anterior 2,1%. També anticipa que la inflació subjacent, sense aliments ni energia, repunti un 0,2%; i que la taxa interanual baixi fins a l'1,7%.

Aquestes dades són molt rellevants per diverses raons. Al desembre, la inflació subjacent va repuntar una dècima més del que s'esperava i va ser el primer senyal inflacionista que van rebre els inversors nord-americans en molt temps. Posteriorment, l'informe d'ocupació de gener va mostrar el major repunt dels salaris des de 2009, la qual cosa va acabar de posar nerviosos els operadors i va desencadenar la setmana passada la primera correcció superior al 5% des de juny de 2016.

Al mercat de deute públic, que està centrant també l'atenció dels operadors durant les últimes setmanes, la rendibilitat del bo del Tresor nord-americà a 10 anys es relaxa lleugerament fins al 2,828%, després de marcar aquest dilluns màxims des de 2014 al 2,896% .

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

César Nuez, analista tècnic de 'Bolsamanía', comenta que els índexs de Nova York han dibuixat en els seus gràfics una figura tècnica coneguda com 'martell', "cosa que ens pot estar confirmant el final de la correcció del curt termini". En la seva opinió, la caiguda iniciada el 30 de gener passat pot haver arribat a al seu final.

També afegeix que "el més normal és que puguem acabar veient una tornada als màxims històrics en el curt termini" sempre que els índexs aconsegueixin superar els seus màxims de la setmana passada. Per exemple, en l'S&P 500 aquesta resistència es troba als 2.695 punts.

Al mercat de divises, després de marcar el 25 de gener màxims des de 2014 als 1,2536 dòlars, l'euro s'aprecia un 0,46%, fins als $1,2350. Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,1%, fins a 59,15 dòlars, mentre el cru Brent avança un 0,2%, fins als $62,74. Finalment, l'unça d'or puja un 0,4%, fins a 1.331 dòlars.

Noticias relacionadas

contador