new york stock exchange, nyse, markets, wall street, us. photo: grant wickes
Grant Wickes (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ ) No changes made

Vendes destacades de l'1% en Wall Street després del fort rebot de dimecres, marcat per la caiguda del petroli. El mercat està totalment dominat per la volatilitat, però l'S&P 500 continua aguantant per sobre del suport dels mínims de febrer, situat als 4.114 punts. Tot això mentre la inflació als EUA continua pujant i ja frega el 8%.

  • 18.546,23
  • -0,06%

Els inversors valoren que els EUA es veuran menys afectats que Europa per la guerra a Ucraïna, encara que la pujada en els preus de l'energia afectarà la confiança del consumidor nord-americà i obligarà la Reserva Federal (Fed) a endurir la seva política monetària per contenir la inflació, que ja cotitza a màxims de 40 anys pels efectes indesitjats de la pandèmia.

L'índex de preus al consum (IPC) dels Estats Units continua desbocat, després de pujar fins al 7,9% al febrer en taxa interanual des del 7,5% del gener. La dada suposa un màxim dels darrers 40 anys (gener del 1982), encara que s'ha situat en línia amb les previsions del consens.

Quant a la taxa subjacent, que exclou els aliments i l'energia, va tornar a repuntar al febrer fins al 6,4% des del 6% al gener, percentatge que suposa un nou màxim des d'agost del 1982 (tot i que també en línia amb les previsions).

"LA GUERRA HI AFEGEIX MÉS COMBUSTIBLE"

"La guerra entre Rússia i Ucraïna afegeix més combustible a la taxa d'inflació vertiginosa a través de l'augment dels preus de l'energia, els aliments i les matèries primeres bàsiques, que es veuen accelerats per l'empitjorament dels problemes de la cadena de subministrament", expliquen des d'Oxford Economics.

"Això conduirà a un pic d'inflació més alt a curt termini i a un descens més lent durant el 2022 del previst anteriorment", afegeixen. La seva previsió és que la inflació augmenti fins a una mitjana propera al 6,5% el 2022, després d'un augment mitjà del 4,7% el 2021.

"No obstant, la incertesa més gran i l'actual impacte als mercats financers per la guerra d'Ucraïna portaran la Fed a començar el seu cicle d'ajust amb un conservador augment de taxes de 25 punts bàsics al març. A més, la reducció del balanç hauria de començar a mitjan any", conclouen.

REPUNT DEL PETROLI

El petroli va baixar amb força aquest dimecres després que els Unió dels Emirats Àrabs, pressionats pels EUA, obrissin la porta que l'OPEP+ augmenti la seva producció més ràpid del previst. Washington està intentant com sigui que flueixi més petroli als mercats després de prohibir les importacions de petroli rus, amb l'objectiu de contenir l'escalada i evitar un xoc energètic.

Tot i aquests esforços, el cru torna a repuntar amb ganes aquesta jornada. El barril de West Texas avança un 3,4% (112,45 dòlars) i el barril Brent repunta un 4,9% (115,95 dòlars).

Al front bèl·lic, l'atenció s'ha centrat en les converses que han mantingut aquest dijous els ministres d'Afers Exteriors d'Ucraïna i Rússia, a la reunió de nivell més alt celebrada des de l'inici de la invasió. Tot i això, la trobada s'ha tancat sense avenços significatius per les inassumibles exigències de Rússia.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra.

LA INCERTESA SEGUEIX SENT MÀXIMA

Per a Paul O'Connor, responsable de l'equip de multiactius de Janus Henderson, "moltes de les males notícies ja estan descomptades en les accions europees. Tot i això, mentre el resultat polític segueixi sent tan incert, és difícil confiar en les estimacions de l'impacte econòmic i financer del conflicte", considera aquest expert.

A parer seu, "les coses podrien empitjorar molt" perquè "els escenaris més preocupants impliquen una guerra perllongada, una extensió del conflicte a altres països o una escalada en el tipus d'armament desplegat".

Tot i això, la recuperació de les borses europees pot començar a produir-se aviat, si es produeix "una via creïble de desescalada".

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

El Nasdaq, que actua com a índex avançat de Wall Street, ens anticipa què pot passar amb la resta dels grans índexs nord-americans. "I aquest va pujar ahir amb força a les portes de l'important suport que té als mínims de febrer als 13.065 punts", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Mentre no tanqui per sota, podem deixar la porta oberta a la possibilitat que des d'aquí, amb el temps, ens construeixi algun tipus de figura de tornada. Però encara és aviat", afegeix aquest expert.

A nivell empresarial, destaquen els forts guanys d'Amazon després d'anunciar ahir a la nit un split de les seves accions i la recompra de 10.000 milions de dòlars en accions.

En altres mercats, l'euro es deprecia un 0,61% (1,1007 dòlars), mentre l'unça d'or avança un 0,96% (2.007 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,974%; i el bitcoin s'enfonsa un 7% (38.978 dòlars).

Noticias relacionadas

contador