wall-street-finit-en-hausse

Wall Street registra vendes del 0,5% després de l'atac amb drons a les instal·lacions petrolíferes de l'Aràbia Saudita, que ha posat en escac els mercats i ha provocat pujades del 10% en el preu del petroli. Es tracta d'un esdeveniment inesperat l'impacte en les borses del qual pot ser significatiu. Divendres passat, la Borsa de Nova York va tancar una setmana alcista molt a prop de màxims històrics.

  • 38.239,66
  • -

Un ral·li sostingut del cru significa preus més cars de la gasolina. I això pot ser un altre clau al taüt de la salut econòmica global. El fantasma de la desacceleració ja planeja des de fa temps i amb això, la seva amenaça pot ser més real que mai.

"Aquest és el major cop a subministrament de petroli de la història, el món del qual depèn d'aquestes reserves", alerten els experts de BCA Research a CNBC. Encara que Saudi Aramco, la petroliera del país, ja ha calmat els ànims i afirma que buscarà restablir una tercera part dels serveis aquest mateix dilluns.

Per la seva banda, l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) segueix atenta als esdeveniments. Després d'una cimera extraordinària amb l'IEA (Agència Internacional de l'Energia), l'organització vigilarà més a prop que mai els preus del cru. De moment, descarta la convocatòria d'una reunió d'emergència amb els seus aliats.

POSSIBLE CONFLICTE AMB IRAN

En relació amb l'autoria de l'atac, l'Administració Trump en culpa l'Iran. El magnat novaiorquès ha manifestat que "hi ha raons per pensar que en coneixem el culpable. Estem carregats i llestos, pendents de verificació, però estem esperant a sentir de l'Aràbia Saudita qui creu que ho va fer, i sota quins termes procediríem!"

També ha assenyalat que "com a conseqüència de l'atac a l'Aràbia Saudita, que pot tenir un impacte en els preus del petroli, he autoritzat l'alliberament de cru de la Reserva Estratègica de Petroli, si cal, en una quantitat per determinar però suficient per mantenir els mercats ben proveïts".

ALTRES MERCATS

El petroli West Texas es dispara un 10%, fins als 60,45 dòlars, tot i que el cru Brent ha arribat a disparar-se un 20% en els primers minuts de negociació. Per la seva banda, l'euro es deprecia un 0,5%, fins als 1,1018 dòlars, mentre la lliura es deprecia un 0,4%, fins als 1,2444 dòlars.

A més, al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,86%, mentre que el rendiment del bo a 2 anys cau fins a l'1,77% i el del bo a 3 mesos puja a l'1,96%. La corba de tipus s'ha desfet la seva inversió en el tram de 2 a 10 anys, cosa que dona un respir als inversors que temen una recessió per a l'economia nord-americana.

Noticias relacionadas

contador