petroleo-560x353

Els preus del petroli pugen més d'un 10% (barril Brent: +10,03%. $ 66,26; Barril WT: +8,86%. $ 59,71) després que un atac coordinat de drons colpegés el cor de la indústria petroliera de l'Aràbia Saudita dissabte, cosa que va obligar el regne a reduir a la meitat la seva producció de petroli.

Els drons van atacar una instal·lació de processament de petroli en Abqaiq i el proper camp petrolier de Khurais dissabte, durant el qual van destruir 5,7 milions de barrils de producció diària de cru o el 50% de la producció de petroli del regne. Segons s'informa, Saudi Aramco, la companyia petroliera nacional, aspira a restaurar voltant d'un terç de la seva producció de cru, és a dir, 2 milions de barrils, aquest dilluns.

Diumenge a la nit, el president Donald Trump va dir que estava autoritzant alliberar petroli de la Reserva Estratègica de Petroli per mantenir els mercats "ben proveïts" i ha afirmat que està preparat per respondre als atacs, dels quals acusa l'Iran.

El que ha passat aquest cap de setmana suposa la major interrupció en el subministrament de petroli d'una sola vegada en la història, cosa que ha donat lloc a la major pujada de preus de cop de la història. El Brent ha arribat a disparar-se un 19% mentre que el West Texas es revalorava un 15%.

"A mesura que la pols s'assenta, els mercats petroliers consoliden guanys del 10%, amb la possibilitat que es vegi una correcció a la baixa important després que l'Aràbia Saudita hagi dit que està preparada per restaurar la meitat de la producció aquest dilluns i que Donald Trump hagi recorregut a la Reserva Estratègica de Petroli per esmorteir el cop", expliquen els analistes de London Capital Group.

Al pla geopolític, aquests experts destaquen el fet que el que ha passat augmenta les tensions entre els Estats Units i l'Iran, que ha negat estar darrere dels atacs. "Independentment de qui sigui el responsable d'aquests atacs, les acusacions dels EUA contra l'Iran fan esvair les esperances de millorar les relacions diplomàtiques entre els dos països després de la sortida de Bolton a la setmana passada. Per tant, els preus del petroli haurien d'estabilitzar-se per sobre dels seus nivells previs a l'atac", afegeixen aquests experts.

D'altra banda, aquests atacs han arribat en un moment delicat per Aramco. L'empresa podria veure com la seva valoració de cara a la seva sortida a borsa es veu impactada per aquests esdeveniments.

Atents avui al comportament de les accions energètiques vinculades amb el cru. Repsol lidera l'IBEX amb alces del 2%.

Noticias relacionadas

contador