• La intensificació de la guerra comercial amb els EUA ha activat les fortes caigudes a Europa
brokerironia2
11.085,50
  • -69,10
  • -0,62%

La setmana no ha començat amb bon peu per a l'IBEX 35. El selectiu s'ha deixat un 1,78% fins als 9.617 punts, la seva major caiguda en més d'un mes. I és que la intensificació de la guerra comercial amb els EUA ha repercutit en les borses europees. En el cas de l'IBEX, gairebé tots els valors han tancat amb caigudes importants, cosa que ha fet que el selectiu hagi tancat en els mínims de la sessió.

No obstant això, ArcerlorMittal ha estat el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 4,9% fins als 26 euros. Els EUA és la principal font d'ingressos de l'acereria, de manera que un guerra comercial entre Europa i els EUA li pot passar factura. A més, cal ressaltar que ArcerlorMittal depèn més del país nord-americà que l'altra acereria de l'IBEX, Acerinox, que també ha caigut un 2,4%.

Els experts atribueixen aquests descensos d'aquest dilluns a la intensificació de la crisi comercial aquest cap de setmana després de les últimes declaracions de Donald Trump. El president dels Estats Units ha sol·licitat a altres països que posin fi a les seves barreres comercials o, en cas contrari, ha advertit que hi haurà represàlies.

IAG ha estat el segon valor amb pitjor comportament. El holding aeri s'ha deixat un 4,5%. Mala jornada també per a Meliá Hotels, que ha caigut un 3,51%. A la banda de les caigudes també cal parlar de DIA, que ha marcat uns nous mínims anuals als 2,586 euros. Finalment, ha tancat amb una caiguda de l’1,06% fins als 2,61 euros. L'any, ja acumula una caiguda del 39%.

D'altra banda, Ferrovial ha tancat amb una caiguda de l’1,95% mentre està pendent de la votació del parlament britànic sobre l'ampliació de Heathrow. Respecte a l'impacte que pugui tenir el veredicte del Parlament, els experts assenyalen que és només un 'tràmit'.

"Després del vistiplau del Govern britànic el 5 de juny passat ja estava previst que el Parlament britànic votés durant les següents setmanes el projecte de la tercera pista de Heathrow", assenyalen els experts de Banc Sabadell, per això afegeixen que la notícia en si no té impacte sobre Ferrovial davant l'absència esperada de sorpreses.

Cal destacar també la forta caiguda dels bancs. Banc Santander ha cedit un 2,99%. Per la seva banda, BBVA s'ha deixat un 1,73% després de la victòria, una altra vegada, d'Erdogan a Turquia. L'entitat presidida per Francisco González obté el 15% dels seus ingressos de Turquia. La resta dels bancs també han tancat amb importants descensos.

A la banda de les pujades, només dos valors han tancat en positiu. Cellnex ha pujat un 0,68% i Red Eléctrica, un 0,36%. D'altra banda, Gas Natural ha estat tota la sessió entre el vermell i el verd i finalment ha tancat amb una caiguda del 0,32%, mentre espera la presentació del seu pla estratègic. També cal parlar de CIE Automotive, que ha tornat a tancar en vermell (-3%) i aprofundeix en la seva caiguda després de debutar a l'IBEX. La companyia acumula unes pèrdues del 15% des del seu debut a l'IBEX la setmana passada

Al Mercat Continu, Duro Felguera ha celebrat la seva junta d'accionistes durant la qual ha expulsat del consell el seu expresident Àngel Del Valle. A més, ha aprovat l'acord de refinançament de la banca per un import de 233 milions d'euros. La companyia ha caigut un 0,94%.

ALTRES MERCATS

La resta de borses del Vell Continent han tancat també amb importants caigudes, pressionades per la guerra comercial. El FTSE 100 de Londres s'ha deixat un 2,26%; el DAX 30 alemany, un 2,46% i el CAC 40 de França ha caigut un 1,92%. Per la seva banda, Wall Street cotitza amb importants caigudes: el Nasdaq es deixa un 2,3%.

"A l'escena política, tots els ulls han estat posats sobre la mini-cimera (16 països) informal de la UE a Brussel·les sobre migració. No es va arribar a cap acord formal abans de la cimera dels 28 països d'aquest dijous. La cimera també va escenificar la pressió que està suportant Merkel, especialment des del seu propi Govern", assenyalen els analistes de Danske Bank.

Per la resta, el petroli cotitza en vermell, amb caigudes acusades en el Brent (-1,6%) i més moderades en el West Texas (-0,15%). Això després de revalorar-se amb força divendres després de conèixer que finalment l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) planeja augmentar la producció en 1 milió de barrils diaris, encara que en realitat aquest increment no serà tan gran. En termes reals, s'estima que se situï entre els 600.000 i els 800.000 barrils.

L'euro intenta recuperar-se en el seu canvi contra el dòlar i puja un 0,33% fins als 1,1693 'bitllets verds'. Pel que fa a les dades macro de la jornada, la confiança empresarial a Alemanya torna a caure al juny. L'índex IFO va reduir la seva puntuació fins a les 101,8 unitats des de les 102,3 que va marcar al maig.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que després del tancament d'aquest dilluns, tot fa pensar que demà "ataquem el suport que tenim als 9.600 punts i creuem els dits perquè no se’l perdi al tancament de la sessió". Segons l'expert, en fer-ho, deixaria el camí obert fins als 9.430 punts, suport que uneix els mínims creixents de març i de maig. I per dalt, cada vegada més allunyada, tenim la resistència dels 9.985 punts.

"Un dels grans culpables de la debilitat del nostre selectiu, entre d'altres, és Santander", explica. Aquest ha tancat el buit alcista (suport) que va deixar durant la sessió de dimecres. I per tant, el més lògic és que busqui el gran suport, des del qual ha rebotat en dues ocasions durant les últimes setmanes, els mínims anuals (4,53 euros). En perforar-lo, el portaria a buscar el nivell dels 4,25 euros, el buit alcista de la sessió del 7 de desembre de 2016. No obstant això, "BBVA s'està mostrant una mica més fort que l'entitat càntabra, ja que el perill per al cas de l'entitat basca vindria de la mà de la perforació del suport dels 5,78 euros. I mentrestant, Telefónica, segueix lluitant per no perforar el suport dels 7,25 euros", comenta l'expert

Tot i això, Rodríguez apunta que "les sensacions no són bones, sobretot perquè tenim el futur del DAX polvoritzant suports importants i el futur de l'Euro Stoxx 50 intentant agafar-se als mínims de maig". La debilitat del sector automobilístic durant les últimes sessions/setmanes està tombant l'índex de la 'locomotora europea' i amb ell tots els altres. "O molt canvien les coses o em temo que posarem de nou a prova els suports que tenim en els mínims anuals", conclou.

Noticias relacionadas

contador