ep archivo   wall street bolsa de valores
TWITTER - Archivo

Wall Street comença el mes de juliol amb suaus compres, després d'una obertura lleugerament baixista i després de tancar el primer semestre més baixista en 52 anys. Al juny, el Dow Jones va baixar un 7,4%, l'S&P 500, un 9,3% i el Nasdaq, un 10,4%. Les pèrdues del primer semestre han estat del 15% per al Dow, del 20,5% per a l'S&P i gairebé del 30% per al Nasdaq.

  • 39.807,37
  • -

L'enduriment monetari de la Reserva Federal (Fed) per contenir la inflació és el principal factor per explicar l'actual mercat baixista que s'ha instal·lat a la renda variable nord-americana. El banc central dels EUA es va veure obligat a apujar els tipus d'interès en un 0,75% durant la seva última reunió, en l'ascens més gran dels interessos des del 1994.

La guerra a Ucraïna, que ha disparat els preus dels aliments i les matèries primeres, ha suposat un revés dur per a la Fed i la resta de bancs centrals, que esperaven una caiguda de la inflació a partir del segon trimestre de l'any. Tot i això, els preus segueixen a prop de màxims de 40 anys, com va indicar aquest dijous l'índex d'inflació PCE.

A més, els ingressos personals als EUA van augmentar a un ritme mensual del 0,5% (en línia amb el previst), mentre que les despeses personals van pujar un 0,2%, molt per sota del 0,5% anticipat. Això, segons van indicar des d'Oxford Economics, assenyala que els consumidors estan retallant les despeses per la pujada dels preus.

"No hi ha dubte que els consumidors estan sentint els efectes dels preus més alts", van assenyalar aquests experts, que no obstant mantenen la seva previsió de pujades de tipus de 75 punts bàsics al juliol i al setembre, abans que la Fed freni el ritme d'ascensos en 25 punts bàsics a les reunions següents.

QUAN FAN SÒL ELS MERCATS?

“No esperem que els bancs centrals, particularment la Fed, frenin o fins i tot interrompin l'anunciada normalització de la política monetària. Més aviat creiem que continuaran augmentant els tipus d'interès i reduint els balanços”, afirmen des d'Allianz GI, els experts del qual també avisen que els inversors “no haurien de sorprendre's si els mercats incorporen al preu l'enduriment monetari”.

Segons la gestora alemanya, el punt d'inflexió per als mercats de renda variable podria arribar quan les expectatives de pujades de tipus d'interès als Estats Units canviïn i caiguin a 25 punts bàsics o fins i tot a 0. “Encara que l'entorn econòmic en aquell moment podria ser encara més desafiant del que és ara, el final del cicle d'ajust podria començar a entreveure's”, assenyalen.

ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'agenda econòmica, es publicarà l'ISM manufacturer del juny. El consens espera una caiguda fins als 55 punts des dels 56,1 punts.

En altres mercats, el barril de petroli West Texas baixa un 1% (104,70 dòlars) i el Brent cedeix un 0,7% (108,24 dòlars), mentre l'euro es deprecia un 0,14% (1,0467 dòlars). A més, l'unça d'or cau un 0,5% (1.797 dòlars); i el bitcoin rebota un 2,5% (19.407 dòlars).

Noticias relacionadas

contador