eeuucbdinero11

La dada d'inflació PCE dels Estats Units al maig s'ha mantingut al 6,3% en taxa interanual, una xifra que s'ha situat a la mateixa línia del mes anterior i que coincideix amb el que esperava el consens. Les dades han estat publicades aquest dijous per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç dels Estats Units.

Així mateix, l'acceleració a l'evolució mensual ha pujat considerablement fins al 0,6%, molt per sobre del 0,2% registrat al mes d'abril, però en línia amb el pronòstic.

Pel que fa a la inflació PCE subjacent, que exclou els preus de l'energia i els aliments no elaborats, ha caigut fins al 4,7% des del 4,9% del mes d'abril; l'evolució mensual d'aquest indicador s'ha mantingut al 0,3%. Unes xifres que també han complert les previsions i que es mantenen a prop dels màxims de 40 anys registrats al març (6,6% al març en el cas del PCE general i del 5,3% al febrer per al PCE subjacent).

L'índex PCE ha reflectit un augment tant en béns com en serveis. Els preus de l'energia van augmentar un 35,8%, mentres que els preus dels aliments ho van fer un 11%.

Per als experts d'Avatrade "les dades dels EUA han portat notícies mixtes per als mercats, ja que veiem algunes millores en algunes de les dades, però en general encara són febles".

Des de Pantheon Macroeconomics, observen una desacceleració en el ritme mensual de pujades, encara que afegeixen que “el president Powell ha deixat clar que el titular és el que importa a curt termini, per la qual cosa la xifra del maig del 0,6% continua sent massa alta i la del juny probablement serà similar. Però esperem augments molt menors a partir del juliol. Si la Fed reconeix això, llavors encara es pot evitar un augment de 75 punts bàsics al juliol, encara que és difícil”.

A més, els ingressos personals als EUA van augmentar a un ritme mensual del 0,5% (en línia amb el previst), mentre que les despeses personals van pujar un 0,2%, molt per sota del 0,5% anticipat. Això, segons indiquen des d'Oxford Economics, indica que els consumidors estan retallant les despeses per la pujada dels preus.

"No hi ha dubte que els consumidors estan sentint els efectes dels preus més alts", assenyalen aquests experts, que no obstant mantenen la seva previsió de pujades de tipus de 75 punts bàsics al juliol i al setembre, abans que la Fed freni el ritme de pujades en 25 punts bàsics a les següents reunions.

PETICIONS SETMANALS PER ATUR

Aquest dijous també s'han conegut les dades de les peticions setmanals per desocupació als EUA, que van baixar fins a 231.000, una baixada de 2.000 respecte al nivell revisat de la setmana anterior. El nivell de la setmana anterior va ser revisat a l'alça en 4.000, de 229.000 a 233.000, segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra s'ha situat per sobre de les previsions del consens, que n'anticipava 228.000.

Per estats, els majors increments s'han donat a Michigan (+1,849), Texas (+1,350), Nova Jersey (+897), Connecticut (+863), i Puerto Rico (+860), mentre que els descensos més importants s'han registrat a Illinois (-2,595), Califòrnia (-1,189), Carolina del Sud (-731), Geòrgia (-621), i Florida (-535).

La mitjana mòbil de les darreres quatre setmanes s'ha situat en 231.750, un augment de 7.250 respecte a la mitjana revisada de la setmana anterior. La mitjana de la setmana anterior va ser revisada a l'alça en 1.000 de 223.500 a 224.500.

Així mateix, les sol·licituds de prestacions regulars han baixat lleument fins a situar-se a les 1.328.000, des de les 1.331.000 registrades la setmana passada, i per sobre de les 1.310.000 anticipats pel consens.

Des d'Oxford Economics han assenyalat que esperen "que continuï el creixement de l'ocupació, però que disminueixi notablement a mesura que la campanya agressiva de pujades de tipus de la Fed afecti l'economia".

Noticias relacionadas

contador