Wall Street
38.239,66
  • -
  • -

Wall Street registra volatilitat i fortes caigudes aquest dilluns després de tancar la setmana passada amb pèrdues mitjanes superiors al 4,5%. En el cas del Dow Jones, que cedeix un 1,9%, els guanys anuals del selectiu s'han evaporat després de caure més d'un 11% des del seu màxim històric, registrat el passat 3 de octubre a prop de 27.000 punts. El selectiu cotitza ara per sota del suport de 24.000 punts.

La setmana comença amb l'ajornament de la votació al Parlament britànic per aprovar l'acord sobre el Brexit acordat per Theresa May amb la Unió Europea. La manca de suports ha obligat la 'premier' britànica a ajornar la votació 'sine die' a l'espera de més garanties per a la frontera d'Irlanda del Nord.

La data límit per a la votació és el 21 de gener, però l'ajornament a l'últim minut torna a mostrar les enormes dificultats que està tenint May per tirar endavant el seu acord sobre el Brexit. Després de la notícia, la lliura es deprecia un 1,5% enfront del dòlar, fins als $ 1,2535.

TEMOR D'UN FRENADA ECONÒMICA

Un dels motius que va llastrar el mercat el passat divendres va ser l'informe d'ocupació publicat el passat divendres. L'economia nord-americana va sumar 155.000 llocs de treball el novembre, per sota dels 198.000 llocs de treball anticipats.

El creixement salarial tampoc va satisfer les estimacions dels experts. "Els inversors no estan segurs de quant s'està desaccelerant el creixement i segueixen preocupats per la guerra comercial", assevera Kate Warne, d'Edward Jones.

En aquest escenari, cobra especial rellevància la propera reunió de la Reserva Federal (Fed). El banc central publicarà el seu comunicat sobre política monetària dimecres que ve, 19 de desembre, i els inversors ho consideren una cita crucial.

Els operadors també miren amb especial interès el mercat de deute públic, a causa de la possible inversió de la corba de tipus nord-americà entre el bo a 10 anys i el bo a 2 anys, i que pot anticipar una recessió o una frenada econòmica. La rendibilitat del bo a 10 anys es relaxa fins al 2,83%, mentre que el rendiment del bo a 2 anys baixa fins al 2,70%. Un diferencial de tan sols 13 punts bàsics.

TREVA COMERCIAL

Als inversors també els preocupa que els EUA i la Xina arribin a un acord comercial permanent, després de la seva treva de 90 dies segellada recentment durant la cimera del G-20.

La detenció de la directora financera de Huawei al Canadà, a petició dels EUA, pot fer fracassar la nova ronda de negociacions entre Washington i Pequín, segons opina el mercat. Aquest incident ja va provocar fortes caigudes a les borses la setmana passada.

En relació a aquest fet, les accions d'Apple cauen un 2% després que la justícia xinesa prohibís al gegant tecnològic vendre els seus models antics d'iPhone per infringir dues patents de Qualcomm (+3%), segons informa The Wall Street Journal (WSJ).

Al mercat de matèries primeres, el cru cau davant unes previsions de creixement més fluixes per 2019. El barril West Texas, referència als EUA, cedeix un 2,2% fins als 51,43 dòlars. Això fa que les petrolieres Exxon Mobil (-3,3%) i Chevron (-2,7%) liderin les caigudes al Dow, al costat del banc JP Morgan (-3,2%).

ANÀLISI TÈCNICA DEL DOW JONES

"Molt de compte amb el Dow Jones, perquè l'abandonament del suport dels 24.000 punts ens confirmaria l'adéu al moviment lateral dels últims mesos i ens faria pensar en un atac al suport clau dels 23.344 punts", afirma César Nuez, analista de Bolsamanía.

"L'abandonament d'aquest nivell de demanda ja ens confirmaria un canvi de tendència i faria pensar en una continuació dels descensos fins al nivell dels 22.000 punts", afegeix aquest expert.

"No tornarem a veure un senyal de fortalesa en la seva sèrie de preus mentre cotitzi per sota de la resistència dels 26.000 punts, preus un 6,5% per sota dels actuals", conclou Nuez.

Noticias relacionadas

contador