theresa may pool
Charles McQuillan/Pool image/Getty Images

La primera ministra britànica, Theresa May, ha suspès la votació crucial que havia de tenir lloc aquest dimarts al Parlament britànic per aprovar o no el seu pla de Brexit, segons informa Bloomberg. La 'premier' hauria pres aquesta decisió després de constatar que s'encaminava cap a una derrota devastadora.

Durant una compareixença que ha tingut lloc al Parlament britànic, May ha confirmat que la votació es reprogramarà. La perspectiva d'una revolta aclaparadora entre els membres del Parlament ha obligat a la primera ministra a replantejar-se.

La primera ministra viatjarà a Brussel·les amb motiu del Consell Europeu que se celebra dijous per tractar d'aconseguir noves concessions que li permetin renegociar el seu acord amb el Parlament britànic. Sobretot pel que fa al mecanisme de salvaguarda a la frontera d'Irlanda del Nord, un dels principals esculls per a l'aprovació del Parlament britànic.

El fet que May no hagi concretat quan es farà la votació afegeix encara més incertesa al procés. La “premier” no ha especificat si s'ha de fer abans de Nadal o després. La data límit és el 21 de gener i la dirigent ha assenyalat que no hi haurà una data definitiva fins que acabi el seu nou període de negociació amb la UE.

Per la seva banda, el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbin, ha tornat a demanar la dimissió de May i ha reiterat que el seu partit no donarà suport a l'acord assolit amb la UE. Representants comunitaris han confirmat que l'acord es mantindrà inalterat, però que podrien realitzar les "especificacions" necessàries perquè la premier britànica pugui aconseguir l'aprovació del Parlament.

"Això era l'últim que voldria sentir un inversor. La decisió de May crea més caos al Regne Unit", assenyala l'expert Naeem Aslam

"Això era l'últim que voldria sentir un inversor. La decisió de May crea més caos al Regne Unit. Ara, hem tornat al punt de partida i la renegociació de l'acord actual pot ser que no passi mai", assenyala Naeem Aslam, expert de ThinkMarkets.

"La pregunta realment és: com pot renegociar un acord quan, en primer lloc, estava segura que aquest era el millor que podia aconseguir? Això és ridícul i dolent per a l'economia del Regne Unit. Tenim líders que estan jugant amb foc", afegeix contundent Aslam.

En general, els analistes parlen d'un escenari total d'incertesa al Regne Unit on s'obre un ventall de possibilitats. "A hores d'ara qualsevol desenllaç és factible, des d'un Brexit sense acord, que seria un 'drama' per al Regne Unit i afectaria negativament l'economia de la resta d'Europa, a un 'no Brexit' o un nou referèndum", assenyalen els experts de Link Securities. El preocupant, diuen aquests analistes, és que a tres mesos de la sortida oficial del Regne Unit de la Unió Europea, "l'elevada incertesa que genera tot el procés és l'única cosa que és evident".

Si el Parlament es nega a ratificar el pla de retirada, el Regne Unit entrarà en el camí de deixar la UE sense acord, cosa que provocaria un caos polític i econòmic, adverteixen els experts. Pel camí, és més que probable que May es vegi obligada a abandonar el seu càrrec i que el Regne Unit hagi de celebrar noves eleccions i un nou referèndum per sortir d'aquesta crisi.

Noticias relacionadas

contador