traders-wall-street-operando
Reuters
38.091,67
  • -
  • -

Wall Street registra caigudes moderades del 0,2% per segona jornada consecutiva. Després de tancar divendres molt a prop de màxims històrics, la Borsa de Nova York ha frenat la seva escalada després dels atacs a les principals instal·lacions petrolíferes de l'Aràbia Saudita. A més, els inversors esperen la decisió sobre els tipus d'interès de la Reserva Federal dels EUA (Fed), que es coneixerà aquest dimecres.

El preu del petroli West Texas cau un 1%, fins als 62,07 dòlars, després de disparar-se un 14% aquest dilluns. El mercat espera la resposta que donaran Aràbia Saudita i el seu gran aliat, els EUA, a l'atac patit aquest dissabte i que ha retallat la producció de cru del principal exportador mundial en gairebé 6 milions de barrils diaris.

Fins al moment, tant el règim saudita com l'Administració Trump s'han apuntat a l'Iran, però el fet que els rebels hutíes que lluiten al Iemen hagin reivindicat l'atac fa molt difícil responsabilitzar el règim persa de forma directa.

L'escenari central dels experts de Berenberg és que la lluita de poder que lliuren el règim saudita i l'Iran pel control del Iemen "no escalarà en una confrontació directa entre els dos països ni en un conflicte armat prolongat entre l'Iran i els Estats Units".

En la seva opinió, el més probable és que es produeixin "actes individuals de sabotatge o de represàlia que no interrompin dramàticament les exportacions de petroli saudites per molt temps". No obstant això, aquests analistes seguiran vigilant a prop aquest "risc geopolític" per comprovar quina és la seva evolució.

ACTUALITAT EMPRESARIAL

Una de les principals conseqüències empresarials és que Saudi Aramco, la petroliera saudita que ha estat blanc dels atacs, pot retardar la seva sortida a borsa, prevista per a final d'any.

A més, les petrolieres nord-americanes que produeixen sobretot als EUA van registrar fortíssims guanys aquest dilluns, davant la previsió que hagin d'augmentar la seva producció de manera important per pal·liar la menor producció de l'Aràbia Saudita a curt termini.

Per la seva banda, Apple emprendrà una batalla legal contra la Unió Europea per la multa de 14.000 milions de dòlars que li ha imposat per no pagar impostos. A més, WeWork estudia retardar la seva sortida a borsa pels dubtes dels inversors sobre el seu model de negoci.

RESERVA FEDERAL I ALTRES MERCATS

Sobre la reunió de la Fed, el mercat anticipa la segona retallada de tipus del banc central d'aquest any després del realitzat el juliol. Però les probabilitats que l'organisme monetari els mantingui sense canvis s'han duplicat del 7,7% de fa una setmana al 34,2% actual, segons CME Group, després de l'atac a l'Aràbia Saudita.

En altres mercats, l'euro s'aprecia un 0,23%, fins als 1,1025 dòlars. A més, al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,84%, mentre el rendiment del bo a 2 anys es manté a l'1,76% i el del bo a 3 mesos cau a l'1,98%. La corba de tipus s'ha desfet la seva inversió en el tram de 2 a 10 anys, cosa que dona un respir als inversors que temen una recessió per a l'economia nord-americana.

Noticias relacionadas

contador