traders-wall-street-operando
Reuters

Wall Street presenta signe mixt durant la jornada d'dilluns després que el Dow Jones tanqués la seva setmana més baixista des del passat mes d'octubre. Els mercats segueixen adaptant-se al canvi de biaix de la política monetària de la Reserva Federal (Fed), que s'ha mostrat més dura del que s'esperava a causa del major repunt de la inflació als Estats Units durant els últims mesos.

  • 38.132,40
  • -

El Dow Jones va caure un 3,5% la setmana passada, seguit de l'S&P 500 (-1,9%) i el Nasdaq (-0,2%) mentre els rendiments del deute públic nord-americà van registrar un 'aplanament' entre els terminis a curt i a llarg termini.

"Els inversors van interpretar el to més agressiu de la Fed com un senyal que una expansió econòmica prolongada pot ser una mica més difícil d'aconseguir en un entorn de política monetària menys acomodatícia", ha comentat Chris Hussey, analista de Goldman Sachs.

Van repuntar els rendiments dels bons amb venciment fins a 3 anys, mentre les rendibilitats dels bons a 5 anys o terminis superiors es van reduir de forma notable.

Aquest anomenat 'aplanament de la corba de tipus' reflecteix que el mercat està descomptant ara que la Fed pujarà els tipus abans del previst inicialment. I, a més, indica que el banc central no té massa marge per apujar els interessos sense frenar el creixement econòmic, perquè la taxa neutral dels tipus cada vegada és menor.

Si abans de la reunió del banc central nord-americà el mercat descomptava la primera pujada de tipus el 2024, després de les noves previsions de l'organisme els inversors ja descompten almenys dues pujades el 2023.

I després de les declaracions de James Bullard de divendres passat, quan el president de la Fed de Sant Lluís va suggerir que la primera pujada de tipus podria produir-se el 2022, el moviment dels bons es va accentuar encara més i va pressionar les valoracions borsàries, que cotitzen a prop de màxims històrics a Wall Street.

Aquest és un altre factor que cal recordar a l'escenari actual. "Entenem que la reacció de les borses té una altra explicació, més de tipus tècnic, ja que tant els principals índexs borsaris europeus i nord-americans, així com molts valors, especialment els de tall cíclic, que han estat els més penalitzats durant els últims dies, mostraven elevats nivells de sobrecompra", argumenten els analistes de Link Securities.

"És per això que entenem que aquestes borses estaven 'madures' per a una correcció que, si bé és possible que continuï, no esperem que vagi a anar molt lluny davant l'elevada liquiditat que hi ha en aquests moments en el sistema, i la manca d'alternatives atractives d'inversió", afegeixen.

UNA CORRECCIÓ DEL 10% A EL 20%

No és tan positiu Mark Zandi, economista en cap de Moody's Analytics, que espera que l'actitud més agressiva de la Fed provoqui caigudes al mercat d'entre el 10% i el 20%. I, a diferència de les retallades dels últims anys, Zandi estima que no es produirà una forta recuperació,especialment, perquè el mercat està molt sobrevalorat. Calcula que podria trigar un any a tornar als nivells actuals.

"Els vents en contra estan augmentant per al mercat de valors", va dir Zandi al programa Trading Nation, de CNBC, divendres passat. "La Reserva Federal ha de canviar de marxa aquí, perquè l'economia és molt fort", ha afegit.

En altres mercats, el bitcoin ha cedit aquest cap de setmana per sota de la barrera dels 33.000 dòlars, amb caigudes, aquest dilluns, del 7,60% fins als 32.625 dòlars. La creació de Satoshi Nakamoto es veu llastrada per les notícies que arriben de la Xina, les autoritats de la qual han prohibit a bancs i als Aliplay oferir serveis a empreses del criptoespais. A més, han tancat el forrellat als miners que s'assenten al país.

A més, el petroli West Texas cau un 0,22%, fins als 71,80 dòlars. L'euro s'aprecia un 0,33% i es canvia a 1,1899 dòlars. Finalment, l'unça d'or repunta un 0,58%, fins als 1.779 dòlars.

Noticias relacionadas

contador