china dl flag asia
Pixabay
37.628,48
  • -831,60
  • -2,16%

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han tancat la setmana amb signe mixt. Ho han fet després de conèixer-se la dada del PMI de serveis Caixin de la Xina, que ha repuntat al gener fins al 52,9.

La lectura de l'índex s'ha situat per sobre de la marca de 50, que separa el creixement de la contracció, des del 48 del mes de desembre passat. Segons el comunicat, la creació de noves empreses va augmentar per primera vegada en cinc mesos i es va veure afavorida per l'augment del nombre de clients i l'aixecament de les restriccions relacionades amb la Covid al país.

Així mateix, la confiança empresarial també va millorar fins a assolir el nivell més alt des del febrer del 2011. "Encara que les infeccions per Covid es van mantenir elevades, la relaxació de les mesures de contenció va estimular l'oferta i la demanda al sector", ha dit Wang Zhe, economista sènior de Caixin Insight Group. "L'aixecament de les restriccions de viatge també va impulsar les exportacions de serveis, amb la lectura de les noves comandes d'exportació pujant a territori expansiu", ha afegit.

"Esperem que el sector xinès de serveis al consum lideri el repunt de la reobertura, com va passar en altres països. Les llars han acumulat un excés d'estalvi i han mostrat el seu desig de consumir a mesura que s'eliminen les restriccions", comenten els estrategs de Pantheon Macroeconomics, que creuen que el sector immobiliari "seguirà sent un llast per al creixement al primer semestre, però esperem un augment gradual de les vendes d'habitatges, liderat per les grans ciutats i els promotors d'alta qualitat".

Després de conèixer aquestes dades, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha caigut un 1,2%, mentre que a la Xina continental el Shanghai Composite s'ha deixat un 0,66% i el Shenzhen Component ha perdut un 0,63%. Al Japó, però, el Nikkei 225 ha pujat un 0,39% i el Topix ha repuntat un 0,26% després que l'índex al Jibun Bank de gestors de compres del sector serveis mostrés un nou creixement mensual al gener.

En concret, s'ha situat en 52,3 al primer mes de l'any, per sobre del 51,1 registrat al desembre, revelant així un augment més ràpid de l'activitat i de les noves comandes. Tot i que la taxa d'inflació dels costos de producció es va accelerar al gener per segon mes consecutiu, i continua sent una de les més elevades de la història, segons l'informe.

De fet, els nivells d'inflació elevats podrien indicar un menor optimisme respecte a l'economia japonesa. "Les pressions sobre els costos també es van mantenir elevades, en gran part a causa de l'augment dels costos del combustible. Aquests esdeveniments, i el límit que poden suposar per al creixement, van fer que les empreses es mostressin una mica menys optimistes sobre les perspectives del que ho han estat darrerament”, ha apuntat Andrew Harker, director econòmic d'S&P Global Market Intelligence.

Pel que fa a les dades nipones, els analistes de Pantheon apunten que "és probable que el Banc del Japó mantingui la seva opinió que l'economia és fonamentalment feble", i és que l'índex PMI de serveis per sobre de 50 "no s'ha traduït en una demanda de treballadors prou forta per impulsar una recuperació autosostinguda", i de fet, l'índex d'ocupació ha caigut 2,8 punts fins a 48,5 al gener.

"Les empreses de serveis estan lluitant contra uns costos elevats, derivats en gran mesura de l'efecte retardat de la debilitat del ien i dels alts preus internacionals de l'energia i les primeres matèries. El Banc espera que les subvencions públiques redueixin la contribució dels alts costos energètics a la cistella de l'IPC a partir del febrer i preveu una moderació gradual de la inflació al consum a finals d'any", assenyalen també.

A Corea del Sud, el Kospi també ha pujat un 0,47% fins als 2.480,4 punts i el Kosdaq ha guanyat un 0,28%, i ha acabat la setmana als 766,79 punts. A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha repuntat un 0,62% fins als 7.558,1 punts.

Noticias relacionadas

contador