dl jerome powell federal reserve open market committee virtual press conference 3 november 2021 chair fomc fed jay pd
Sharecast / public domain image

Wall Street comença la sessió de dimecres amb un rebot moderat després del tancament mixt de dimarts i esperant que la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) publiqui les seves decisions sobre política monetària.

  • 38.239,66
  • -

Els índexs novaiorquesos es van desplomar dilluns passat en descomptar que el banc central serà encara més agressiu per contenir la inflació i elevarà els tipus d'interès en 75 punts bàsics aquest mateix dimecres, enfront dels 50 punts bàsics que havia anticipat el mateix organisme.

La dada d'inflació coneguda divendres passat, més alta del que s'esperava, ha fet que la Fed estudiï una pujada més gran del preu del diner. El mercat ja ha descomptat aquesta pujada del 0,75%, que seria la primera d'aquest calibre des del 1994, encara que també hi ha analistes que continuen esperant un augment del 0,5%, com els de Citi, perquè consideren que la Fed enviaria un missatge de pànic si apuja els tipus un 0,75%.

"Creiem més probable que sigui de 50 punts bàsics, perquè els membres de la Fed no voldran impulsar un nou moviment a l'alça en els rendiments del Tresor i a la baixa en les accions després de l'última correcció", expliquen. Per part seva, el gestor de fons de cobertura Bill Ackman creu més correcte apujar els tipus un 0,75%.

En qualsevol cas, el nerviosisme i la volatilitat s'han instal·lat al mercat. John Velis, estrateg de BNY Mellon, afirma que "una pujada del 0,75% està justificada malgrat que suposa una desviació respecte a la guia oferta fa només unes setmanes, a causa de la urgència i la intensitat del problema de la inflació".

Aquest expert afegeix que, encara que la pujada de tipus sigui del 0,5%, "esperem una Fed molt agressiva, tant al comunicat com a les seves previsions i a la roda de premsa de Powell". En aquest sentit, anticipa que el banc central elevarà les projeccions per als tipus d'interès a mitjà i llarg termini, augmentarà la previsió d'inflació i retallarà la de creixement.

"Esperem que el president Powell utilitzi la conferència de premsa per assenyalar que les pujades més grans estan de nou sobre la taula i que no s'aturaran al setembre. De cara al futur, l'augment de la inflació està donant lloc a una càrrega frontal encara més agressiva de la política de la Fed, fet que crea un greu risc d'enduriment excessiu i, en última instància, un risc més alt a la baixa per a les nostres perspectives de creixement, que ja es troben en una situació d'estancament", assenyalen des de la gestora de bons Pimco.

Per si això fos poc, el Banc Central Europeu (BCE) s'ha reunit d'emergència davant la pujada als diferencials del deute perifèric a la zona euro i la caiguda de les borses al Vell Continent.

LES VENDES AL DETALL CAUEN PER PRIMERA VEGADA EN CINC MESOS

Aquest dimecres s'han publicat les dades de les vendes al detall als EUA, que han caigut un 0,3% al maig, fins a 672.900 milions de dòlars, la primera baixada des de finals del 2021, en gran part a causa de la menor compra d'automòbils. La dada ha empitjorat lleugerament les previsions del consens, que anticipava una reducció del 0,2%, enfront del 0,7% del mes d'abril.

Si se n'exclouen les vendes d'automòbils, les vendes al detall han augmentat lleument fins al 0,5%, des del 0,4% del mes anterior, encara que per sota del que anticipava el consens (0,8%).

A més, les vendes al detall del Grup de Control, que incideixen directament en el càlcul del PIB, han mostrat un descens fins a situar-se en el 0%, enfront del 0,5% anticipat i del mes d'abril.

Aquestes dades, segons els experts d'Oxford Economics, mostren com “els consumidors estan més pessimistes que mai, però això no vol dir que deixaran de gastar. Amb la inflació arribant a nous màxims i els preus a les gasolineres augmentant, és probable que els consumidors continuïn reorganitzant les seves prioritats de despesa i assignant una major part del seu pressupost a serveis i necessitats més cares, com ara gasolina, aliments i habitatge”.

GRAN DEBILITAT PER ANÀLISI TÈCNICA

Per anàlisi tècnica, "el Nasdaq va perdre aquest dilluns els mínims anuals que presentava als 11.492 punts", destaca César Nuez, analista de Bolsamanía.

"El seu aspecte tècnic avui dia és molt dolent. L'índex s'ha deixat una illa baixista després d'acostar-se als 13.000 punts, i a això cal sumar una finestra baixista després dels dos buits que va deixar divendres i dilluns.

El més normal és que puguem veure un atac al suport dels 11.000 punts. Compte al nivell dels 10.769 punts, ja que el seu abandonament suposaria un nou revés en el seu aspecte tècnic a mitjà i llarg termini.

Podríem veure-hi un rebot? La resposta és sí, però el seu aspecte tècnic està molt condicionat a la baixa i per veure una figura de fortalesa hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 13.000 punts, cosa que avui sembla molt complicada”, argumenta aquest expert.

PESIMISME DE CITI SOBRE LES BORSES

Els experts del banc nord-americà Citi són pessimistes de cara a curt termini. "La venda massiva dels últims dies ha anat acompanyada d'un canvi a la baixa significatiu en el posicionament dels inversors en futurs i ETF, en particular en renda variable nord-americana", argumenten.

"Això contrasta amb el rebot anterior del mercat, que només tenia un flux limitat d'inversors al darrere. Els nivells generals de tendència a la baixa encara estan una mica allunyats dels extrems al maig, cosa que significa que l'impuls correctiu actual podria continuar", conclouen.

En altres mercats, el barril de petroli West Texas cedeix un 0,49% (118,35 dòlars) i el Brent baixa un 0,4% (120,71 dòlars), mentre que l'euro es deprecia un 0,02% (1,0412 dòlars). A més, l'unça d'or avança un 1% (1.831 dòlars); i el bitcoin es desploma un 3,6% i estén la seva gran correcció (21.471 dòlars).

Noticias relacionadas

contador