• La debilitat dels bancs i dels grans, motivada per la incertesa política, és la clau de la poca força del selectiu
  • Banc Santander és el valor que ha tirat aquesta sessió l'IBEX
  • L'índex ha arribat a perdre el suport dels 10.100 punts durant la sessió
bolsa de madrid ibex 35 parque

Setmana vermella per a l'IBEX 35. El selectiu ha perdut un 1,9% durant aquestes cinc jornades, que han estat marcades per la tensió política i per la debilitat dels bancs i dels pesos pesats. No obstant això, aquest divendres, l'índex ha aconseguit trencar la ratxa negativa i ha tancat amb pujades del 0,05%, fins als 10.129 punts.

  • 11.083,90
  • -0,63%

Banc Santander ha estat aquest divendres el suport de l'IBEX 35 per no perdre el suport dels 10.100 punts. L'entitat presidida per Ana Botín ha tancat amb una pujada de l’1,21%, fins als 5,34 euros, després de rebre un consell positiu de Morgan Stanley. El banc nord-americà ha elevat la seva valoració fins a 6,80 des de 6,20 euros per acció.

Però ha estat IAG el que ha registrat el millor comportament, amb pujades de l’1,45%, fins als 6,5 euros, seguit per CaixaBank, que ha pujat un 1,41%. L'entitat catalana ha protagonitzat unes sessions en vermell després de rebre una retallada de recomanació de Goldman Sachs per la inestabilitat política a Catalunya.

Això últim també ha passat factura aquesta setmana a Banc Sabadell, tot i que aquest divendres ha aconseguit tancar amb una pujada del 0,59%, fins als 1,7 euros. Pel que fa a la tensió política a Catalunya, Fitch s'ha unit a HSBC, Citi, ING i Goldman Sachs i ha amenaçat de rebaixar la valoració de la Comunitat si Madrid 'tanca l'aixeta'. Mentrestant, sembla que el referèndum de l'1-O segueix endavant, tot i que el Govern recorrerà la llei de transitorietat.

Banc Santander ha estat aquest divendres el suport de l'IBEX 35 per no perdre el suport dels 10.100 punts

A la banda de les caigudes, Siemens Gamesa ha estat el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda de gairebé el 4%. L'ha acompanyat a la part baixa de la taula Enagás, que s'ha deixat un 1,68% i Acciona, que ha registrat una caiguda de l’1,59%.

Aquest divendres, cal ressaltar que Inditex segueix amb el seu daltabaix de les últimes sessions i ha caigut un 1%, fins als 30,8 euros. La companyia tèxtil presenta els seus comptes trimestrals el proper 20 de setembre i les previsions apunten que seran pitjors que els dels trimestres anteriors.

Fora de l'IBEX 35, Liberbank segueix sent notícia. L'entitat ha continuat amb les caigudes després que dimecres anunciés una ampliació per 500 milions d'euros. Aquest divendres ha cedit un 5,41%. La setmana que ve tornarà a ser protagonista, ja que expira el termini de la prohibició de curts al seu capital per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

ALTRES MERCATS

La resta de les places europees han tancat amb signe mixt. Així, el DAX 30 alemany ha pujat un 0,04%, mentre que el CAC 40 francès i el FTSE 100 de Londres han caigut un 0,04% i un 0,25%, respectivament. Pel que fa a l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street cotitza amb signe mixt, amb el conflicte de Corea del Nord com a protagonista. El desafiament armamentístic de Corea del Nord torna a les portades de l'opinió pública, junts amb els danys que pot ocasionar l'huracà Irma a Florida.

D'altra banda, la prima de risc ha pujat un 3,29%, fins als 122,3 punts. El risc país d'Espanya augmenta alertat pel conflicte amb Catalunya i el seu procés independentista. Els últims esdeveniments al Parlament de la Comunitat, durant els quals es va aprovar la llei de referèndum, han posat en preavís alguns analistes.

A més, l'euro perllonga el seu 'ral·li' fins als voltants dels 1,21 dòlars. La divisa comunitària ha marcat nous màxims de dos anys i mig enmig d'una onada d'optimisme després del BCE. A l'hora del tancament del mercat europeu, l'euro pujava un 0,12%, fins als 1,2039 'bitllets verds'.

Per la seva banda, el petroli West Texas cau un 1,65%, fins a 48,27 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 0,46%, fins a 54,25 dòlars. L'última hora sobre l'huracà Irma és que la seva categoria (força) ha estat rebaixada des de 5 fins 4, tot i que encara és molt perillós i pot causar grans danys a Florida, segons esperen les autoritats.

ANÀLISI TÈCNICA

"Més del mateix", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. L'IBEX 35 tanca al mateix nivell de les últimes dues sessions, just a la base del canal baixista dels últims quatre mesos. El problema és que passa el temps i el rebot no arriba per més que els nivells de sobrevenda (diaris i setmanals) llancen lectures extremes. "I tant de bo que m'equivoqui, però l'experiència em demostra que quan el rebot no arriba al final els preus cauen", comenta l'analista.

De fet, "no ens enganyem, aquest divendres ha estat Santander el que ha sortit, tot sol, al rescat de l'IBEX 35", puntualitza. No deixa de ser preocupant que mentre la resta dels nostres veïns està tractant d'atacar les resistències que presenten a les parts altes dels canals baixistes l'IBEX 35 està aferrant-se a la base com un clau ardent. "Només el DAX està sent capaç de superar la primera de les zones de resistències importants", conclou José María Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador