• El valor cotitza amb caigudes després de desplomar-se aquest dijous un 12,4%
  • Liberbank ha promès una rebaixa de la seva exposició a actius dubtosos i un fort augment de la rendibilitat
liberbank manuel menendez
BOLSAMANIA

Liberbank torna caure en borsa aquest divendres. Les accions del banc, que es van desplomar ahir un 12,4%, es deixen avui un altre 4% a mitja sessió. En tot just dues jornades, el banc perd 140 milions d'euros del seu valor després d'anunciar una ampliació de capital de 500 milions d'euros aquest dimecres després del tancament.

  • 0,28€
  • 1,72%

Els preus de les accions de Liberbank van acabar dimecres, abans de l'anunci de l'operació, en 0,97 euros, amb una capitalització borsària per part del banc de 900 milions d'euros. Així, l'ampliació equivalia al 55% del seu valor, mentre que amb la referència actual de 760 milions a l'haver baixat les accions a 0,82 euros, en representa el 66%.

El banc dirigit per Pedro Rivero (president) i Manuel Menéndez (conseller delegat) va sorprendre amb aquest anunci que té com a objectiu reforçar i sanejar el balanç per assegurar la seva independència. L'entitat que va sorgir de les fusions de CajAstur -que havia absorbit abans Caixa Castella-La Manxa-, Caja Extremadura i Caja Cantàbria va patir en borsa amb la resolució del Popular, fins que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), va prohibir-hi les vendes en curt durant un mes i, després, el va prorrogar fins al setembre. Això va provocar un repunt de l'acció i la seva posterior estabilització a prop de l'euro, nivell del qual s'allunya aquesta setmana. La setmana que ve el regulador haurà de decidir si aixeca el veto.

Les fundacions bancàries, que controlen un 43,8% del banc, realitzaran una operació blanca a l'ampliació -venda de drets i compres de accions-, mentre que els principals accionistes han manifestat la seva intenció d'acudir-hi: Oceanwood (12,6%), Ernesto Tinajero (7,4%) i la Corporació Masaveu (5%).

L'objectiu de l'entitat és accelerar la venda d'actius improductius i augmentar la cobertura dels actius dubtosos fins als nivells que exhibeix de mitjana el sector. Amb una ràtio de capital CET fully loaded a l’11,6% que augmentarà fins al 12% en el curt termini, preveu el banc, usarà l'excés de capital per "millorar la rendibilitat i donar suport a una remuneració extraordinària", segons ha assenyalat durant la presentació de resultats.

Així, a més de recalcar el pagament de dividends durant els pròxims exercicis, Liberbank ha promès un creixement del ROE (retorn del capital, referència per mesurar la rendibilitat al sector) fins al 7% el 2019 i el 8% el 2020, per sobre dels nivells actuals que tot just sobrepassen el 5%. D'aquesta manera, es compromet a un augment del 60% en tres anys, més del doble del ritme de millora que projecten els analistes seguits per FactSet per a la resta de bancs espanyols.

Noticias relacionadas

contador