• Per sota es parla de nivells al voltant dels 10.600-10.500 punts
  • Per dalt, la resistència més immediata es troba als 11.000 i, per sobre, als 11.500
  • Els analistes amb una visió lateral-baixista superen els que aposten per una tendència lateral-alcista

Els analistes solen insistir que no tenen una bola de vidre quan se'ls pregunta, com és el cas, pel que creuen que farà l'IBEX aquest estiu. Així, l'habitual és que primer recalquen el complicat que és fer aquest tipus de previsions i que adverteixen que el selectiu pot trencar per dalt o per baix i engegar a rodar amb els seus pronòstics en qualsevol moment. Després, un cop fetes les convenients matisacions, és quan procedeixen a oferir els seus estimacions que, pel que fa a aquest estiu de 2017, coincideixen de forma aclaparadora: l'índex espanyol seguirà dins d'un rang lateral.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Els vuit experts consultats per 'Bolsamanía' creuen, unànimement, que l'IBEX continuarà encaixat durant l'estiu dins el moviment lateral en el qual es troba immers des de ja fa dos mesos. Això sí, alguns tenen un biaix lateral-baixista i altres tendeixen a mostrar-se més alcistes (però dins d'aquesta idea de lateralitat). Els primers 'guanyen' als segons per cinc a tres.

Els vuit experts consultats per 'Bolsamanía' creuen, unànimement, que l'IBEX continuarà encaixat durant l'estiu dins el moviment lateral en el qual es troba immers des de fa dos mesos

"Esperem que aquesta lateralitat (entre els 11.000 i els 10.600) es pugui mantenir durant els propers mesos, si bé és cert que, dins d'aquesta mateixa dinàmica, és factible veure nivells més propers als màxims que als mínims", assenyala Borja Gómez, director d'anàlisi d'Inverseguros-Dunes Capital. Pablo García, director d'anàlisi de Carax AlphaValue, també parla de "certa lateralitat de l'IBEX, amb tendència a mantenir el biaix alcista", mentre que Gisela Turazzini, CEO de Blackbird, considera que "la forta tendència (alcista) del mercat hauria de continuar sent el principal catalitzador de les borses".

Davant d'aquests experts, els de Link Securities, DIF Broker, GVC Gaesco, Unicaja i els propis analistes de 'Bolsamanía' tenen una visió lateral-baixista. "L'IBEX podria estar traçant un moviment lateral a manera de correcció en temps", assenyala Antoni Bellfill, director de gestió de patrimonis de GVC Gaesco, mentre que Luis Lorenzo, expert de DIF Broker, adverteix que els nivells actuals són molt alts per prendre posicions. "La ràtio rendibilitat-risc no compensa ara mateix", insisteix. En aquest sentit, José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', recorda que l'IBEX no té realment un suport important fins a la zona dels 10.380 punts i Miguel Ángel Pau, expert d'Unicaja, recalca aquesta idea de lateralitat amb degoteig a la baixa. "Aquest lateral hauria de servir per eliminar les fortes pujades des del rebot generat després del Brexit", apunta.

LA CLAU ES TROBA EN ELS RESULTATS EMPRESARIALS

El rang en el qual es mourà l'IBEX aquest estiu se situarà, segons els analistes consultats per aquest web, entre els 11.000-11.500 per dalt i els 10.600-10.500 per baix. Que l'IBEX trenqui a l'alça o a la baixa depèn, en opinió de la majoria d'ells, de com surtin els resultats empresarials (a Espanya, els comptes del segon trimestre comencen a publicar-se al voltant de l'última setmana de juliol).

Que l'IBEX trenqui a l'alça o a la baixa depèn, en opinió de la majoria d'ells, de com surtin els resultats empresarials (a Espanya, els comptes del segon trimestre comencen a publicar-se al voltant de l'última setmana de juliol)

"Únicament una molt positiva temporada de resultats trimestrals podria fer que la resistència dels 11.150 de l'IBEX se superés i es dirigís cap als 11.550 punts", assenyala Juan José Fernández, director d'anàlisi de Link Securities i afegeix: "El sector bancari hauria d’acompanyar, ja que manté un pes relatiu a l'IBEX superior al 35%". Bellfill també recomana estar molt atents a les xifres del sector financer, mentre que des d’Inverseguros llancen un missatge tranquil·litzador i recorden que les estimacions del consens pel conjunt de resultats del segon trimestre passen per un comportament positiu dels BPA (benefici per acció). "Esperem que aquest estiu sigui més tranquil per l'acceleració dels beneficis que estem confirmant i un entorn macro més normalitzat a les diferents zones econòmiques", afegeixen des de Carax AlphaValue.

Turazzini, per la seva banda, prefereix estar pendent dels comptes de les tecnològiques i adverteix que els riscos que poden desencadenar una correcció forta poden venir d'un 'avís de revisió' (advertència de beneficis) durant la presentació de resultats d'aquestes companyies. El temor que les companyies tecnològiques es desaccelerin i perdin força és un dels escenaris que baixaran ara els mercats, especialment per l'elevat pes que tenen aquestes en les borses americanes i el potencial impacte negatiu que suposaria la seva possible retrocés. Goldman Sachs advertia fa una setmana que l'escenari "de conte de fades" en les tecnològiques no durarà.

A més dels resultats empresarials, amb especial focus en els bancs i les tecnològiques, el factor polític segueix aquí. Preocupa menys perquè només quedaria per davant l'escull de les eleccions alemanyes (al setembre), però continua despertant suspicàcies. Fernández-Figares reconeix que el "tema polític" està, de moment, "sota control", mentre que Borja Gómez ajorna les caigudes fins al setembre precisament perquè llavors hi haurà "bastant soroll polític, tant a Espanya com als Estats Units".

"Esperem que el mercat, a grans trets, cotitzi lateral durant l'estiu". Aquesta frase de Gisela Turazzini resumeix, a grans trets, la visió general dels analistes consultats per 'Bolsamanía'. Això sí, l'IBEX s’està movent dins d'un rang molt estret que podria 'volatilitzar' si apareix un element inesperat. No s'esperen 'cignes negres', tot i que el petroli preocupa - "Si segueix caient és complicat que les borses no vagin darrere, com va passar l'any passat", adverteix Fernández-Figares-, i sembla que hi ha certa "voluntat generalitzada” (a la vista del que està passant també a la resta de places) que la tranquil·litat i la calma a les borses acompanyi el descans estiuenc dels inversors. Caldrà veure-ho...

Noticias relacionadas

contador