• Hem de poder articular el pilar de la responsabilitat i el de la solidaritat. La meva impressió és que Alemanya no ho va a bloquejar", apunta el president de França
emmanuel macron francia
Emmanuel Macron, president de França

El nou president de França, Emmanuel Macron, ha concedit una entrevista a vuit diaris europeus per explicar la ruta que adoptarà des seu mandat al Palau de l'Elisi. "França no tindrà cap capacitat motora si no té un discurs clar. Però tampoc la tindrà, si no enforteix la seva economia i la seva societat", assenyala el dirigent que també mostra la seva intenció per enfortir la Unió Europea, "Si volem passar a continuació a la següent etapa, ha d'haver-hi una major integració a l'eurozona".

En aquesta entrevista concedida a El País, Le Soir, The Guardian, Gazeta Wyborcza, Il Corriere della Sera, Le Temps, Süddeutsche Zeitung i Le Figaro, Macron considera que aquest pressupost comú "és l'única manera de tornar a crear un moviment de convergència entre les nostres economies i els nostres països. Si no ho fem, debilitarem l'eurozona", valora el president francès. "Hem de poder articular el pilar de la responsabilitat i el de la solidaritat. La meva impressió és que Alemanya no ho va a bloquejar", afegeix.

Pel que fa a les seves negociacions amb l'Executiu d'Angela Merkel, el president francès ha indicat que considera la possibilitat de poder arribar a acords, ja que "els egoismes nacionals són verins lents que mantenen el debilitament de les nostres democràcies i la nostra incapacitat col·lectiva d'acceptar el nostre repte històric. Sé que la cancellera és conscient d'això", afirma Macron.

El nou president considera Alemanya el seu principal aliat i espera formar "una força comuna". "Desitjo que tornem a l'esperit de cooperació que existia antany entre François Mitterrand i Helmut Kohl", apunta el mandatari que afegeix que aquesta ocasió "el meu mètode per a la parella francoalemanya és una aliança de confiança".

BREXIT

Emmanuel Macron analitza la futura relació entre el Regne Unit i la Unió Europea i espera que "el diàleg que acaba de començar estigui perfectament coordinat a escala europea. No vull converses bilaterals perquè que s’ha de preservar l'interès de la UE a curt, mitjà i llarg termini". El mandatari considera difícil que es doni marxa enrere en la sortida del Regne Unit d'Europa: "La porta està oberta fins al moment en què es creua. No em correspon a mi dir que està tancada. Però a partir del moment en què les coses s'inicien amb un calendari i un objectiu, és molt difícil tornar enrere. No ens hem d'enganyar".

No obstant, el president francès respectarà la relacions bilaterals que manté amb el Regne Unit. "França té intenció de prosseguir i reforçar la seva estreta relació en matèria de defensa i de seguretat amb el Regne Unit. El Tractat de Lancaster House segueix sent el marc d'aquesta cooperació. També anem a cooperar més en matèria de seguretat i de lluita contra el terrorisme", apunta en aquesta entrevista a vuit diaris europeus.

Noticias relacionadas

contador