• El principal assessor econòmic de Trump dimiteix en desacord amb els aranzels
  • A Espanya, Román Escolano serà el nou ministre d'Economia
broker709340

L'IBEX 35 s'ha donat la volta a la part final del dia i ha pujat un 0,13%, fins als 9.599,30 punts (després de marcar un mínim als 9.547 sencers), durant una jornada dominada per la incertesa sobre l'augment del proteccionisme econòmic als EUA, que pot afectar el conjunt de l'economia mundial. Els guanys han estat més importants en el DAX 30 alemany (+1%) i en el CAC 40 francès (+0,3%) abans de la cita d'aquest dijous amb el Banc Central Europeu i Mario Draghi.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Dins de l'IBEX, els valors més alcistes han estat Grífols (+3,28%), Aena (+2,39%) i IAG (+2,23%), seguits de Mediaset Espanya (+2,02%). La cadena de televisió ha rebut una recomanació de compra per part dels experts d'AlphaValue, que han lloat la seva capacitat per mantenir la rendibilitat del seu negoci i reduir costos. Un altre valor molt 'en forma' aquesta setmana és Cellnex, que ha pujat un 2%.

A més, Siemens Gamesa (+1,82%), Viscofan (+1,79%) i Acerinox (+1,62%) han tingut un comportament força positiu. Entre les grans cotitzades, poc moviment: Santander (+0,09%) i Endesa (+0,06%) han estat les úniques alcistes. Per contra, Repsol (-1,83%), Inditex (-1,16%), Telefónica (-0,6%), BBVA (-0,3%) i Iberdrola (-0,1%) segueixen sense enlairar-se.

Al Mercat Continu, les petites empreses d'energies renovables continuen disparades. Audax ha pujat un 14% i Solaria, un 8%. En negatiu, Oryzon Genomics ha baixat un 4,8%.

ELS ARANZELS NO AGRADEN

Els aranzels a les importacions de l'acer i l'alumini que Donald Trump vol imposar no agraden als inversors, i el fet que hagi dimitit el seu principal assessor econòmic, Gary Cohn, -que en certa mesura es considerava un 'contrapès' a la Casa Blanca que podia moderar les polítiques proteccionistes del president dels Estats Units-, tampoc.

Així doncs, el que predomina ara al mercat és la cautela i també una bona dosi de volatilitat que fa complicat saber com acabarà el dia. Els inversors estan pendents dels moviments del president dels Estats Units i aquests solen ser impredictibles. Està per veure si es confirma una guerra comercial, però sembla que Donald Trump no té previst recular en les seves intencions... i això preocupa.

"L'efecte immediat i directe de les tarifes d'acer anunciades serà petit i es limitarà principalment als sectors immediatament afectats", assenyalen els experts de Barclays

"Encara que pujar els aranzels a les importacions d'acer serà econòmicament costós, podria ser una política intel·ligent, ja que el lliure comerç s'ha tornat particularment impopular entre els votants republicans. L'efecte immediat i directe de les tarifes d'acer anunciades serà petit i es limitarà principalment als sectors immediatament afectats", valoren aquest dimecres els experts de Barclays. El pitjor escenari, producte d'aquesta mesura, el que implica una guerra comercial, "no és el nostre escenari base, però sí una possibilitat que val la pena vigilar", apunten aquests analistes.

D'altra banda, el focus continuarà sent aquest dimecres sobre la política italiana i sobre el comportament del FtseMIB, que aquest dimarts es va desmarcar amb alces de l’1,75% mentre el país està immers en una situació política més que complexa. Avui l'índex italià ha pujat un 1,2%. La formació d'un govern allà sembla que passa perquè una força radical l’integri (la 'Lliga Nord' o el 'Moviment 5 Estrelles') i això no acaba de convèncer. Ja n'hi ha qui parla de nous comicis després de l'estiu.

Pel que fa al calendari de la jornada, l'economia de la Zona Euro creix un 2,3% el 2017 gràcies al comerç. A més, als Estats Units s’ha publicat l’informe d'ocupació de la consultora ADP, avantsala de l'Informe d'Ocupació de febrer, que ha superat les previsions i segueix indicant fortalesa al mercat laboral nord-americà.

A més, els inversors continuaran preparant-se de cara a la reunió del Banc Central Europeu (BCE) d'aquest dijous, la cita més important de la setmana. Finalment, a Espanya és notícia el nomenament del nou ministre d'Economia, Román Escolano, que prendrà les regnes del departament dirigit per Luis de Guindos un cop aquest abandoni el càrrec i posi rumb al BCE.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"L'única cosa per on agafar-nos en el curt termini per tenir un rebot a l'IBEX, la trobem en el fet que tenim els dos grans futurs europeus (DAX i Euro Stoxx 50) rebotant des de suports. Aquest moviment es fa més evident en el cas de l'índex de la 'locomotora europea', que durant la sessió de dilluns perforava (intradia) el suport dels 11.900 punts amb claredat, però tancava molt lluny dels mínims de la sessió (12.160)", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Això vol dir que el suport clau s'ha respectat i per tant ara es podria deixar les portes obertes a la possibilitat que des d'aquí s’iniciés un rebot a la recerca de la resistència que presenta en els màxims de setembre, la zona dels 12.600 punts. Això podria servir per fer pujar el nostre índex, de nou, cap a la resistència des de la qual es va girar recentment a la baixa, des dels 9.900 punts", afegeix aquest expert.

"En qualsevol cas, encara no tenim la confirmació de res, ja que el primer senyal de fortalesa en el nostre selectiu passa per ser capaços de tancar (o el que és el mateix anul·lar) el buit baixista de la sessió de divendres passat, als 9.740 punts. Mentrestant més dels mateix: tímids rebots dins d'una clara fase correctiva de la qual a dia d'avui seguim sense tenir figura de volta", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador