portada ibex35bolsa
10.957,90
  • -142,90
  • -1,29%

L'IBEX ha caigut amb força aquest dijous durant la tornada a la negociació després de l'aturada de les festes nadalenques. Després de començar el dia amb una lleugera pujada, no ha aprofitat l'històric rebot de Wall Street viscut durant l'anterior sessió i el selectiu espanyol ha tancat la jornada deixant-se un 1,38% i, tot i aconseguir salvar la barrera dels 8.300 punts després d'haver arribat a caure fins als 8.286, continua encaminant cap als mínims del Brexit, situat als 7.600 punts.

Dins de les pèrdues generalitzades en el selectiu espanyol, IAG, que ha pujat un 1,7% i Amadeus, que ha tancat amb un repunt del 0,9% han estat els únics valors que s’han salvat de la cremada i han acabat la sessió en verd. Per contra, els que més han caigut han estat Merlin Properties (-5,3%), Naturgy (-5,2%) i Acciona (-4%).

Tots els blue chips han arribat en vermell al tancament de mercat amb Repsol perdent un 1,6% després d'haver anunciat que renuncia als seus contractes a les àrees de servei de les autopistes rescatades, Telefónica caient un 1%, i Santander, un 0,8 % i BBVA, un 0,3%. Inditex ha aconseguit minimitzar pèrdues, cedint un 0,3% i continua aferrant-se com "un clau ardent" als mínims anuals.

Al Mercat Continu ha destacat la forta pujada de DIA (22,2%), que sembla continuar amb la seva gran volatilitat després d'haver abandonat l'IBEX aquesta setmana i, a l'extrem oposat, Pescanova ha cedit un 10,7% després de fer-se oficial que Abanca quintuplica la seva presència en la 'nova' Pescanova per establir-se com el seu primer accionista amb un 30% del seu capital.

ANÀLISI TÈCNICA

L'analista de Bolsamanía, J.M. Rodríguez, assevera el següent: "Quan només queden dues sessions per tancar 2018 l'IBEX 35 es deixa pel camí un 17%. I cada dia que passa, aquest ens marca un nou mínim anual. Per la qual cosa es pot dir que les borses europees van a tancar l'any demanant l'hora. Pel que fa a la resta, poc més que afegir que no hàgim comentat abans".

"Ara tenim com a resistència els 8.600-8.630 punts (abans suport) i com a suport ja no hi ha res fins als mínims del Brexit, als 7.600 punts. Això no vol dir ni molt menys que haguem de caure sí o sí fins aquí de manera immediata. Doncs ja sabem de sobres que els preus es mouen en dents de serra. Però l'experiència ens diu que en condicions normals hauríem de tornar a l'origen del moviment, als 7.580 punts i, aquí, es podria esperar un fort rebot. De fet, el sectorial bancari europeu cotitza a 'només' un 8% dels mínims del Brexit".

TORNEN LES VENDES A WALL STREET

La resta de borses europees també han registrat importants vendes (CAC 40: -0,6%; DAX 30: -2,37; FTSE 100: -1,5%) tot i l'optimisme que es respirava a primera hora després de l'espectacular pujada dels índexs nord-americans de dimecres, que sí que havia aconseguit impulsar les asiàtiques, amb el Japó liderant les pujades amb un avanç proper al 4%. Les pujades amb què començaven la sessió els parquets han acabat aviat i les caigudes s’han tornat particularment abruptes després de l'obertura de Wall Street, on han tornat les vendes.

Al mercat de matèries primeres, el petroli cedeix més d'un 2% després de les seves grans pujades de la sessió anterior. El barril de West Texas, referència als EUA, cau un 2,27% fins als 45,17 dòlars mentre que el Brent, referència a Europa, retrocedeix un 2,39% fins als 53,18 dòlars. Finalment, al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,52% respecte al dòlar, fins als 1,1412 bitllets verds.

Noticias relacionadas

contador