• L'euro ha marcat mínims dels últims 14 anys, en 1,0341 dòlars
  • El petroli Brent ha superat els 58 dòlars, màxims de 18 mesos
popular banco

Bon començament d'any per l'IBEX-35, que després de pujar el dilluns un 0,71% ha pujat aquest dimarts un 0,81%, fins a 9.494,70 punts. El selectiu ha arribat a marcar un màxim intradía en 9.552 punts, però ha perdut impuls en el tram final, davant la important resistència dels 9.544 punts.

L'IBEX ha augmentat els seus guanys després de l'obertura alcista de Wall Street. En la seva primera jornada de 2017, la borsa americana ha arribat a pujar un 1%, encara que posteriorment ha moderat el seu ascens. També Europa ha recuperat la normalitat i la borsa de Londres ha tornat a cotitzar marcant nous màxims històrics.

En l'IBEX, el valor més alcista ha estat Viscofan (+4,91%). El fabricant d'embolcalls alimentaris és un dels més beneficiats de la fortalesa del dòlar al mercat de divises. A més, els bancs han liderat els guanys. El dilluns, Popular va tancar com el millor valor de l'Ibex (+3,27%) i l'entitat ha continuat pujant aquest dimarts (+2,74%). Bankia (+4,28%), Sabadell (+3,28%), Caixabank (+3,10%), Santander (+2,42%), BBVA (+1,94%) i Bankinter (+1,91%) també han liderat els avanços.

En el costat a la baixa, Enagás ha baixat un 1,61%, seguit de Merlin Properties (-1,58%), DIA (-1,13%) i Inditex (-1%). A més, Red Eléctrica ha baixat un 0,82% i Iberdrola un 0,7%, en una altra mala jornada per al sector elèctric.

Tot això sense oblidar als bancs italians. Aquest dilluns, l'índex Ftse MIB va encapçalar les pujades a Europa de la mà, precisament, dels seus bancs (UBI Banca va ser el millor valor, amb alces del 4,90%). Aquest 2017 estarà marcat pel rescat de Monte dei Paschi. La premsa publicava fa uns dies que l'entitat emetrà al llarg d'aquest any 15.000 milions d'euros en deute per restaurar la liquiditat i millorar la confiança dels inversors.

SETMANA AMB IMPORTANTS REFERÈNCIES

El Nadal toca a la seva fi en bona part del món però aquí, a Espanya, continuen les celebracions, que conclouran aquest divendres amb el tradicional dia dels Reis Mags. Per aquesta raó, l'activitat podria mantenir-se 'a mig gas' durant aquestes cinc jornades, encara que cal recordar que la borsa opera amb normalitat tots els dies de la setmana.

La setmana estarà carregada de referències d'interès, com les actes de la Fed i del BCE, sense oblidar les dades d'ocupació a Estats Units

A més, la setmana no mancarà de referències d'interès. Aquest dimarts hem conegut la desocupació a Alemanya, que ha baixat al desembre molt més de l'esperat i marca mínims des de 1990. A més, el PMI manufacturer de desembre a Regne Unit ha pujat fins a 56,1 enfront de l'estimació de 53,4 i a la dada prèvia de 53,0, mentre que també la Xina ha comunicat unes dades manufactureres millors del previst. A més, la inflació d'Alemanya ha aconseguit màxims de més de tres anys, en situar-se en l'1,7% al desembre

El dimecres es publicaran les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed) -la que va tenir lloc els dies 13 i 14 de desembre i en la qual es van pujar els tipus d'interès en 25 punts bàsics- i el dijous les actes de l'última trobada del Banc Central Europeu (BCE) -que també es va celebrar al desembre i en el qual Mario Draghi va anunciar una extensió del programa de compra d'actius en nou mesos, a un ritme de compra de 60.000 milions d'euros al mes.

Aquest mateix dia, el dijous, també es publica l'informe d'ocupació de la consultora ADP, avantsala de l'Informe d'Ocupació de desembre dels Estats Units que coneixerem el divendres (14:30 hora espanyola) i que tornarà a ser una dada especialment rellevant per Janet Yellen de cara a decidir el ritme de pujada de tipus de la Fed al llarg d'aquest any.

Tornant a l'IBEX, des del punt de vista tècnic, els analistes de Bolsamanía precisen que s'acosta a la resistència dels 9.544 punts. Assenyala l'expert de Bolsamanía, César Nuez, que per confirmar les bones expectatives, el selectiu haurà de tancar el buit a la baixa amb el qual va començar 2016 (situat en aquests 9.544 punts) en les properes sessions o setmanes.

Finalment, en altres notícies destacades del dia, el mercat mira al petroli, que ha pujat més del 2% i ha marcat màxims de 18 mesos, encara que posteriorment s'ha girat la baixa i cotitza amb pèrdues al tancament dels mercats europeus. A més, l'euro ha marcat un nou mínim dels últims 14 anys en 1,0341 dòlars, encara que ha reduït les pèrdues al 0,5%, fins a 1,0420 dòlars.

Noticias relacionadas

contador