• Les entitats financeres, entre les quals més pugen dins de l'índex de Milà mentre Monte dei Paschi continua suspesa
Italia

Les dades manufactureres de desembre publicades aquest dilluns a Itàlia han afavorit que el Ftse MIB de Milà hagi apuntalat les alces en aquesta primera sessió borsària de 2017. L'índex lidera les pujades a Europa després de publicar-se un PMI manufacturer corresponent al passat mes que ha quedat en 53,2 enfront de la dada prèvia de 52,2. També a Espanya (IBEX: +0,52%. 9.400 punts) l'activitat manufacturera s'ha accelerat durant el passat mes (55,3 enfront de 54,5 del mes previ).

L'índex italià puja per sobre de la resta (+0,7% de mitjana en les borses del Vell Continent) i suma ara un 1,5% a dalt, fins als 19.520 punts. Dins de l'índex destaca el bon comportament dels bancs, amb revaloracions del 3,68% en UBI Banca o del 3,16% en Mediobanca. En el costat més negatiu del Ftse MIB, no obstant això, també figuren bancs, però tots amb caigudes que no superen el punt percentual (Banca Popolare vaig donar Milano: -0,72%; Banc Popolare: -0,43%).

El PMI italià de desembre va mostrar que 2016 acaba amb una 'nota alta', amb el major creixement de la producció dels últims sis mesos

El PMI italià de desembre va mostrar que 2016 acaba amb una 'nota alta', amb el major creixement de la producció dels últims sis mesos, juntament amb un repunt en les noves comandes. Mentrestant, Muntanya dei Paschi ha anunciat que emetrà 15.000 milions d'euros de deute en 2017 per ajudar a augmentar la seva liquiditat i reposar la confiança en l'entitat. Les accions del banc continuen suspeses de cotització després que el Govern italià anunciés a la fi del passat any un pla per rescatar a l'entitat utilitzant diners públics. Jens Weidmann, membre del Consell de Govern del Banc Central Europeu, va advertir la setmana passada que el banc ha d'aconseguir solidesa de cara al llarg termini sense violar les normes de la Unió Europea sobre les ajudes estatals, tal com recorda MarketWatch.

L'índex bancari europeu (el Stoxx Banks) cotitza aquest dilluns amb pujades properes al 1%. A Alemanya, Deutsche Bank puja entorn d'un 2% després que el seu president, Paul Achleitner, hagi descartat un rescat del banc. "Ningú a Alemanya ha de preocupar-se pel rescat dels bancs", ha dit en el setmanari Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Amb tot, els bancs tornen a escena en aquest 2017 i mantenen el protagonisme que ja han tingut en 2016. Financial Times creu que un dels xocs que haurà d'enfrontar el mercat en aquest any que acabem d'estrenar serà, precisament, l'assistir al rescat d'un altre gran banc europeu. El diari adverteix que moltes entitats a Europa estan 'inundades' d'actius tòxics i destaca, particularment, la feblesa de Banc Popular, Novo Banc i Co-operative Bank.

Noticias relacionadas

contador