ep jose ignacio goirigolzarri presentaplan estrategico 2018-2020bankia 20180704190306
EUROPA PRESS - Archivo

Bankia ha caigut amb força aquest dilluns (s'ha deixat un 2,86% però ha arribat a caure més d'un 5%) obtenir durant els nou primers mesos de 2018 un benefici net atribuït de 744 milions d'euros, xifra que suposa un augment del 0,6% respecte al mateix període de l'any anterior. L'entitat ha explicat que va elevar el resultat "en un context molt complex de tipus d'interès", destacant-ne l'augment dels ingressos per comissions, amb una nova reducció en els costos per l'acceleració en la captació de sinergies després de la fusió amb BMN, i un volum estable de provisions i sanejaments.

  • 1,78€
  • 2,65%

El benefici del tercer trimestre estanc va ascendir als 229 milions d'euros, xifra que suposa un augment de l’1,7% respecte al mateix període de l'any anterior. El consens de FactSet esperava un benefici de 223 milions d'euros.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha explicat que "el banc havia aconseguit incrementar els beneficis gràcies al fet que havíem completat amb èxit la fusió amb BMN, el principal repte que teníem al començament de l'exercici, ja que hem aprofitat l'oportunitat de fer negoci en segments que havíem tingut limitats durant anys anteriors, com la promoció immobiliària i els crèdits a grans empreses amb accés als mercats".

El marge d'interessos del banc es va elevar als 1.542 milions, un 5,1% més que fins al setembre de 2017, conseqüència de la integració de BMN, i impactat per les vendes de renda fixa i les repreciacions encara a la baixa de la cartera hipotecària. A perímetre constant, és a dir, incloent-hi BMN durant tot 2017, hauria caigut un 10%.

Els ingressos per comissions van augmentar un 25,8% (3,1% en comparació homogènia) i es van elevar a 799 milions d'euros.

El resultat per operacions financeres va créixer en 67 milions (+21,4%), fins als 381 milions, per la materialització de plusvàlues latents derivades de les vendes de renda fixa per avançar-se a la previsible evolució dels tipus d'interès. D'aquesta manera, el marge brut va avançar un 12,8%, fins als 2.706 milions.

Les despeses d'explotació van créixer un 21,8% a conseqüència de la integració amb BMN, encara que en termes homogeni van caure un 2,9% durant els nou mesos a causa de l'anticipació de l'ERO signat després de la fusió, que es completarà el novembre. Durant el tercer trimestre d'aquest any, les despeses van ser un 5,4% menors als del mateix trimestre de l'any anterior.

Les dotacions a provisions de crèdit i adjudicats durant el tercer trimestre es van situar als 334 milions d'euros, un 0,3% menys que fins al setembre de 2017 per la millora de la qualitat dels actius. El cost del risc (provisions sobre crèdit) va caure sis punts bàsics des del desembre, fins al 0,18%.

Bankia ha assenyalat que la millora en el balanç es va veure tant en el descens dels actius dubtosos (van caure en 1.755 milions d'euros durant nou mesos) com en el saldo d'actius adjudicats (561 milions menys). Després d'aquesta disminució de 2.316 milions en nou mesos (un 14%), els actius improductius bruts (NPA) van quedar en 14.541 milions. El banc ha dit que continua en el camí de complir el seu objectiu de rebaixar en 2.900 milions aquesta rúbrica durant aquest exercici.

El descens acumulat de dubtosos va permetre reduir la taxa de morositat en 1,1 punts des de desembre de 2017, fins a situar-la al 7,8%, amb una ràtio de cobertura del 54,8%.

Bankia va vendre 10.700 actius adjudicats durant els tres primers trimestres de l'exercici, per un import de 487 milions d'euros, un 13,1% més que durant el mateix període de l'any anterior.

En termes de solvència, l'entitat va finalitzar els nou primers mesos amb una ràtio de capital ordinari (CET1) fully loaded (anticipant els futurs requeriments de Basilea III que seran d'aplicació el 2019) del 12,41%, sense incloure les plusvàlues latents de la cartera de deute sobirà, percentatge que suposa un augment de 46 punts bàsics respecte al tancament de 2017.

QUÈ OPINEN ELS ANALISTES D'AQUESTS COMPTES?

Els experts de Bankinter assenyalen que els resultats de Bankia compleixen les expectatives en benefici net. "Els índexs de qualitat creditícia evolucionen positivament i la ràtio de capital CETI FL es manté per sobre de la mitjana sectorial", expliquen.

Els experts de Bankinter recorden que les xifres dels nou primers mesos de Bankia estan afectades pel canvi en el perímetre de consolidació després de la integració de BMN a finals de 2017. "Així, el marge d'interessos del grup Bankia & BMN a efectes comparables descendeix a un ritme del 10% i el marge d'explotació, al -5,5%", expliquen.

"En conjunt, valorem positivament els resultats del banc que mostren una dinàmica positiva en activitat comercial i reducció de riscos", assenyalen aquests experts.

Noticias relacionadas

contador