broker681yd
11.067,30
  • 83,60
  • 0,76%

L'IBEX ha acumulat una caiguda setmanal de l’1,53%, arrossegat pel retrocés de l'1,67%, que ha patit aquest divendres i que l'ha situat per sota dels 9.200 punts (9.199). El selectiu espanyol ha patit avui la seva segona caiguda més gran de 2019 davant la por de l'alentiment econòmic després de les males dades de PMI d'Alemanya i França, que també han perjudicat a la resta de borses europees.

"El PMI compost a Alemanya va caure a 51,5 el març des de 52,8 el febrer, per sota del consens de 52,8. Un decebedor revés enmig d'un col·lapse cada vegada més alarmant de la indústria manufacturera", assenyalen els analistes de Pantheon Macroeconomics.

Els PMI eren un dels temes clau a l'agenda d'aquest divendres, després d'una setmana durant la qual la Fed i el Brexit han copat tota l'atenció. Precisament l'actuació de la Fed, que ha anunciat que no apujarà tipus el 2019, s'ha interpretat també com una reacció del banc central davant el deteriorament de la situació econòmica. La seva decisió ha penalitzat especialment els bancs, àvids de pujades de tipus.

El gir en les polítiques monetàries de la Fed i Banc Central Europeu (BCE) que s'ha vist aquest mes no ha agradat a les entitats financeres, que esperaven les alces de tipus amb 'candeletes'. Són ja bastants els analistes que apunten que els bancs hauran de retallar unes previsions que havien elaborat basant-se en aquestes pujades esperades en els tipus. En el cas de l'IBEX, la feblesa dels bancs, com sempre, l’afecta molt a causa del pes que tenen aquests en l'índex espanyol.

Pel que fa al Brexit, la Unió Europea (UE) ha acceptat una pròrroga fins al 22 de maig, vigília de les eleccions europees, però condicionada al fet que el Parlament britànic aprovi prèviament l'acord de Theresa May per la sortida del Regne Unit del bloc. Ja ho ha rebutjat dues vegades. Caldrà veure si a la tercera va la vençuda o si hi ha una altra negativa que farà que la situació, definitivament, esclati en el caos més absolut.

"La lliura ha rebotat des de suports fins als 1,30 dòlars i ha seguit pujant després que el Regne Unit evités per poc un imminent Brexit sense acord. La UE ha concedit a Theresa May una pròrroga per decidir què fer. Un cop més, és probable que vegem els euroescèptics amenaçats amb la idea d'una pròrroga llarga si no recolzen el seu acord", assenyala Jasper Lawler, responsable d'anàlisi de London Capital Group.

TOTS EN NEGATIU

Després de conèixer les dades macro d'Europa tots els valors de l'IBEX han passat negatiu. Endesa (+0,92%) i Acciona (+0,10%) han estat les úniques que han aconseguit recuperar-se per finalitzar la sessió en positiu.

La companyia més castigada ha estat ArcelorMittal, que s'ha deixat un 5,31%. Quant als bancs, Santander i BBVA han retrocedit més d'un 3%, mentre que Bankia, Sabadell i Caixabank s'han deixat més d'un 2%. L'únic que s'ha salvat de la crema ha estat Bankinter, que ha retrocedit un 0,37%.

ANÀLISI TÈCNICA

"No ens enganyem, les importants caigudes de les últimes tres sessions no auguren res de bo almenys pel que fa a curt termini. La primera part de la setmana va ser clarament alcista i l'IBEX i molts títols superaven resistències. Però des del dimecres els preus han corregit amb força i ens deixen una espelma setmanal d’'anada i tornada' que, a curt termini, no ens convida a ser precisament optimistes", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Tècnicament, ja no trobem cap suport fins als 9.100 punts, l'últim mínim creixent. I per sota ja no hi ha res realment important fins a la zona dels 8.800-8.825 punts. Per valors, Santander té un important suport de curt termini als 4,10 euros, que és per on passa la directriu alcista amb tres punts de tangència que uneix els mínims creixents des de finals de desembre", destaca.

"Telefónica ha demostrat al final que la resistència dels 7,85 euros és molta resistència. I el que tenim és una altra espelma setmanal que ens confirma que no pot amb la part superior (resistència) de l'ampli lateral dels últims mesos. Cosa que deixa la porta oberta a la possibilitat que es dirigeixi una altra vegada cap a la base del lateral, als aprox. 7,25 euros", afegeix.

"I entre els grans i tot i les caigudes d'aquest divendres Inditex continua aguantant força bé el tipus. La resistència que cal batre en aquest últim cas la trobem als 27,07 euros", conclou l'analista.

Noticias relacionadas

contador