theresa may parliament commons jan16
Parliament TV

La primera ministra britànica, Theresa May, ha assegurat aquest divendres que treballarà "dur" per aconseguir que una majoria de diputats de la Cambra dels Comuns aprovi finalment l'acord del Brexit en una tercera votació, de manera que el Regne Unit pugui abandonar el bloc comunitari d'una manera "suau i ordenada" el 22 de maig, en línia amb la nova data marcada pels líders europeus si Westminster dona el seu vistiplau al pacte.

"Demà al matí tornaré al Regne Unit i treballaré dur per aconseguir el suport i tirar endavant l'acord", ha expressat durant una roda de premsa posterior a la cimera de líders europeus durant la qual la UE a 27 ha ofert a Londres retardar el Brexit almenys fins al 12 d'abril si Westminster tomba de nou el Tractat de retirada i fins al 22 de maig si l'aprova.

"Espero que estiguem d'acord en què és el moment de decidir i jo m'esforçaré per assegurar que sortim (de la UE) amb un acord i per assegurar que el nostre país avança", ha reiterat.

Segons l'opinió de May, aquesta decisió subratlla "la importància" que té el fet que la Cambra dels Comuns doni finalment el seu vistiplau a l'acord de divorci per "posar fi a la incertesa" i que el Regne Unit abandoni el club europeu "de una forma suau i ordenada".

La primera ministra ha recordat que un vot desfavorable per part dels diputats britànics la setmana que ve significaria que Londres haurà de tornar a Brussel·les "amb un pla", i que si aquest inclou una nova petició de pròrroga, això suposa que el Regne Unit ha de participar a les eleccions europees del 26 de maig. "Jo crec que l'elecció està clara", ha afirmat.

"Crec fermament que seria incorrecte demanar a la gent al Regne Unit que participi en aquestes eleccions tres anys després de votar a favor de sortir de la Unió Europea", ha tancat la 'premier', que ha deixat clar que no és partidària d'un ajornament llarg si Westminster tomba per tercera vegada l'acord.

Preguntada per si considera la possibilitat de revocar l'activació de l'article 50 del Tractat, és a dir, d'aturar el Brexit, com han demanat més d'un milió de persones que han signat una petició en aquest sentit al Parlament britànic, May ha contestat que el resultat d'aquesta votació va ser "clarament" a favor de sortir del bloc.

"Si recordeu el que va passar en el referèndum, vam veure el major exercici democràtic de la nostra història. Vam veure que gent que no havia votat mai o no havia votat en molts anys va anar a votar en aquest referèndum i hi va haver un resultat clar a favor d'abandonar la UE", ha explicat.

"Crec que és important, si volem demostrar que es pot confiar en nosaltres com a polítics, respectar la decisió que nosaltres vam donar a la gent (...) Crec que és el nostre deure, com a govern i com parlament, complir el resultat d'aquest vot", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador