ep economiabolsa- ibex 35 cierrauna subida054 yconsolidaencimalos 9100 puntos
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo
10.960,70
  • -67,10
  • -0,61%

L'IBEX ha cedit aquest dilluns un 0,94%, fins als 9.052 punts. El selectiu espanyol s'ha vist llastrat per dos factors: la pressió del sector financers (tots els bancs han tancat en vermell) i el caos que viu el petroli. No és una bona notícia que el mercat del cru es descontroli i que això estigués acompanyat de creixents tensions geopolítiques. L''or negre' ha registrat aquest dilluns la pujada més forta de cop de la seva història (ha arribat a disparar-se un 19%) després de l'atac perpetrat aquest cap de setmana per drons contra Aràbia Saudita i que ha acabat amb la meitat de la seva producció.

Els experts assenyalen que al llarg del dia el petroli anirà corregint (puja un 10% al tancament del mercat europeu) perquè els EUA ha comunicat que posarà a disposició del mercat les seves reserves per estabilitzar els preus i perquè l'Aràbia Saudita ha dit que es recompondrà a poc temps.

Aquest ral·li del petroli ha deixat dos escenaris molt diferents. D'una banda, Repsol s'ha vist beneficiada i ha estat una de les companyies més alcistes de l'IBEX amb una pujada de l'1,07%. Per l'altre hi ha el grup d'aerolínies IAG, que ha estat una de les més castigades en cedir un 2,14%.

El president nord-americà, Donald Trump, ha acusat directament l'Iran dels atacs i ha dit que està "carregat i llest" per respondre. L'augment de les tensions geopolítiques entre les dues potències és una cosa que definitivament no agrada al mercat, especialment després de l'acostament entre aquests dos països que s'havia produït després de les cimera del G-7 a França. Així, la resta de borses europees han tancat també amb caigudes que han rondat sl 0,5%.

EL MERCAT ESPERA LA REUNIÓ DE LA FED

Arrenca així una setmana que de per si ja es presentava molt moguda. Dimecres es coneixerà la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed), de la qual s'espera bastant després del recital que va donar la setmana passada el BCE. El mercat preveu que la Fed redueixi els tipus de referència en un quart de punt. Tot i així, encara hi ha apostes per a tot els gustos, i també hi ha qui creu que no tocarà el preu del diner i qui pensa que portarà a terme una retallada de mig punt percentual.

A la Fed se suma la reunió de tipus del Banc d'Anglaterra, dijous. Aquest dilluns està previst que es reuneixin el primer ministre britànic, Boris Johnson, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per renegociar l'acord del Brexit.

Finalment, des del punt de vista empresarial, DIA(-3,3%) ha publicat resultats aquest dilluns. La companyia ha disparat les seves pèrdues fins als 418.700.000 durant el primer semestre. La nota en què ha donat a conèixer els seus comptes és un recital de males notícies consecutives.

ANÀLISI TÈCNICA

"Nova sessió sense implicacions de cap tipus al nostre selectiu. En realitat només cal mirar el gràfic per entendre que aquí no ha passat res malgrat totes les notícies sobre el vertiginós ral·li del petroli", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"L'IBEX segueix cotitzant còmodament per sobre de la directriu alcista de curt termini, la que uneix els successius mínims creixents des de mitjans d'agost. Mentre es respecti no tindrem el més mínim senyal de debilitat dins de l'actual estructura dels preus", afegeix.

"Per tant, seguim deixant la porta oberta al fet que aquest acabi dirigint-se durant els propers dies a la zona de resistència dels 9.410 punts: el buit baixista setmanal de principis de maig. Aquí és on hi ha la clau de tot", conclou el analista.

Noticias relacionadas

contador