may juncker bruselas brexit
10.854,40
  • -246,40
  • -2,22%

Poc ha durat a les borses europees l'alegria d'aquest acord 'in extremis' entre Theresa May i la Unió Europea (UE). Les moderades alces de primera hora s'han dissipat, també a l'IBEX-35 (-0,11%, fins als 9.161,70 punts), que ha patit la pressió addicional de les caigudes de Telefónica (l'operadora s'ha deixat un 0,86 % per un informe desfavorable de Berenberg).

A l'àmbit empresarial, Inditex (+0,04%) continua aquest dimarts al punt de mira a l'espera que aquest dimecres publiqui els seus resultats del quart trimestre fiscal i de l'exercici fiscal 2018 complet. Els experts són més optimistes per a aquest trimestre que per al tercer atès que esperen un menor impacte negatiu de les divises. És habitual que la companyia registri moviments bruscos durant el dia de la publicació dels seus resultats.

Els valors més alcistes de l'IBEX han estat els relacionats amb les matèries primeres. Acerinox ha repuntat un 1,5%, seguit del gegant siderúrgic Arcelor Mittal (+1,4%). Bona jornada també per a les elèctriques com Iberdrola (+1%) i Endesa (+0,9%).

En negatiu, caigudes destacades per a Meliá Hotels (-2,7%), a causa de la percepció que pot ser una de les companyies més afectades si es produeix un Brexit dur al costat de l'aerolínia IAG (-1,3%).

En altres mercats, el petroli Brent repunta un 0,3%, fins als 66,76 dòlars, mentre que l'unça d'or puja un 0,5%, fins als 1.297 dòlars. Per la seva banda, l'euro s'aprecia un 0,38%, fins als 1,1288 dòlars. A més, la prima de risc espanyola repunta un 2%, fins als 112 punts, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys avança fins a l’1,19%.

ELEVADA INCERTESA SOBRE EL BREXIT

"El nou acord dona al Regne Unit noves garanties que la UE no pot mantenir la barrera de contenció per sempre, per exemple, no entaulant negociacions sobre la seva futura relació. Així mateix, la UE i el Regne Unit van acordar accelerar les negociacions sobre la futura relació, cosa que, esperem, farà innecessari el mecanisme de protecció. Juncker va dir que la UE no negociarà més”, expliquen els analistes de Danske Bank al seu informe diari.

Sigui com sigui, el Brexit serà el 'gran assumpte' d'aquesta jornada. La votació al Parlament britànic tindrà lloc al voltant de les vuit del vespre. "Encara que esperem que May pateixi una derrota tot i aquest nou acord, però caldrà veure fins a quin punt és ben rebut. Encara assignem un 15% de probabilitat que el pacte s'aprovi avui. Si es rebutja, el següent pas serà que el Parlament del Regne Unit voti sobre una possible sortida sense acord demà, dimecres", segueix explicant Danske.

Recordem que si la votació de dimecres també fracassés, dijous es votaria el retard de la data de sortida. S'especula que aquesta serà la votació que finalment tiri endavant.

Tot això, després que Wall Street finalitzés la passada sessió amb sòlids guanys (2% al Nasdaq, 1,4% a l'S&P i 0,8% al Dow) malgrat tota la crisi de Boeing per aquest nou accident amb un dels seus avions 737.

Encara que aquest dimarts el fabricant d'avions torna a caure amb força, a causa que diversos països com la Xina, el Regne Unit i Alemanya han decidit prohibir els vols de l'aeronau afectada per l'accident. No obstant això, l'optimisme sobre un acord comercial entre la Xina i els EUA fa que la Borsa de Nova York registri pujades generalitzades.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Poc es pot destacar de la sessió d'aquest dimarts des del punt de vista de l'anàlisi tècnica. Els moviments han estat molt estrets i l'únic que podem dir és que el nivell dels 9.200 punts ha funcionat, al cèntim, com a resistència, abans suport. Encara que per sobre tenim una resistència de major calat, en el buit baixista d'aquest divendres: els 9.250 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"El millor del moment actual és que, tot i que la correcció està sent limitada, l'oscil·lador de moment estocàstic ja s'acosta a lectures de sobrevenda. Si recordeu, a finals de febrer dèiem que el que no ens agradava era que l'IBEX s'estava enfrontant a resistències importants exhaust, amb una sobrecompra important. Doncs bé, ara tenim tot el contrari. Sense caure en forts retrocessos som a prop de la sobrevenda (diària, que no setmanal) i això deixa la porta oberta al fet que més aviat que tard intentem reestructurar-nos una altra vegada a l'alça", afegeix aquest expert.

Noticias relacionadas

contador