theresa may jc juncker brexit

Els unionistes d'Irlanda del Nord, agrupats en el DUP (Democratic Unionist Party) han confirmat que votaran contra el nou acord assolit ahir a la nit entre Theresa May i Jean-Claude Juncker, segons informa BBC.

L'oposició del DUP implica que les probabilitats que el Parlament britànic aprovi aquest dimarts el nou acord que planteja la primera ministra siguin molt escasses. L'acord "vinculant" amb la UE evitaria que el Regne Unit es pugui veure obligat a romandre a la unió duanera, però els unionistes no ho consideren suficient i votaran en contra. A més, el grup de ultraconservadors del European Research Group, que compta amb mig centenar de membres, ha anunciat el seu rebuig a les noves garanties.

"Aquest nou instrument evita que la UE pugui atrapar el Regne Unit indefinidament en el backstop (salvaguarda irlandesa) i permetrà al Regne Unit plantejar una demanda si ho considera oportú", ha explicat David Lidington, número dos de May. La salvaguarda irlandesa és un mecanisme fronterer ideat per evitar una "frontera dura" entre Irlanda del Nord -territori administrat per Regne Unit- i la República d'Irlanda després del Brexit.

Per la seva banda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat que l'última declaració "legalment vinculant" negociada amb Londres per intentar salvar l'acord del Brexit és un instrument que "completa, però no reobre", els termes del divorci alhora que ha avisat els diputats britànics que aquesta és l'última oportunitat d'una sortida ordenada de la UE. "He estat clar, no hi haurà més negociacions", ha assenyalat Juncker després de les noves garanties.

No obstant això, el fiscal general britànic, Geoffrey Cox, ha advertit que les modificacions del Brexit afegides dilluns després de la visita de May a Estrasburg, "redueixen el risc" que el Regne Unit estigui indefinidament vinculat a la UE en la salvaguarda a la frontera irlandesa, però al mateix temps ha assenyalat que el "risc legal no ha canviat".

Per la seva banda, la lliura, que ha registrat una gran volatilitat durant tota la jornada, es deprecia un 0,23% enfront del dòlar, fins als 1,3120 dòlars, després d'oscil·lar entre nivells d’1,3007 i 1,3288 dòlars durant la jornada.

contador