• Bankia es dispara un 5% i BBVA, un 2%, mentre que Sabadell es deixa més d'un 2%
  • El petroli s'ensorra després d'una pujada inesperada dels inventaris als EUA
ep ana botin

La sessió d'aquest dimecres en l'IBEX 35 s'ha tancat amb una caiguda suau del 0,07%, fins als 10.871,70 punts, després que Banc Santander hagi anunciat l'adquisició del Banc Popular per un euro i una ampliació de capital de 7.000 milions d'euros. El selectiu ha moderat les caigudes de l'inici de la sessió, en línia amb el comportament del Santander.

  • 10.983,70
  • -0,40%

El banc càntabre ha caigut finalment un 0,88%, però els títols que més han baixat han estat els de Sabadell, que han retrocedit un 2,16%, seguits dels d'Inditex (-1,25%) i Grífols (- 1,20%). Les accions de Popular han estat suspeses i el comitè de l'IBEX exclourà Popular pels títols de la immobiliària catalana Colonial.

Per la seva banda, Bankia ha estat el valor que més ha pujat, amb una alça del 4,95%, seguit de BBVA, amb pujades del 2,03%, CaixaBank, un 1,49% i Mapfre, un 1,43%. Pel que fa a altres pesos pesants del selectiu espanyol, Telefónica ha baixat un 0,05%, Repsol ha baixat un 0,10% i Iberdrola, un 0,79%.

Al mercat continu, les accions de Pescanova han tornat a cotitzar aquest dimecres, tal com va decidir la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Els títols de la companyia, que ha passat per un llarg concurs de creditors, han tornat després de ser suspeses al març de 2013. I ho han fet amb un enfonsament borsari del 95%, fins als 0,27 euros per títol.

La resta de borses europees també han tancat en vermell. El FTSE 100 de Londres ha baixat un 0,62%, el PSI 20 portuguès ha retrocedit un 0,56%, el DAX alemany, un 0,14% i el CAC francès, un 0,07%.

A més de la notícia del dia de Popular, el petroli també està caient amb força: el West Texas, de referència als Estats Units, cau un 4,3% fins als 46,12 dòlars; i el Brent un 3,5%, fins als 48,36 dòlars per barril. Els inventaris setmanals de cru als Estats Units han mostrat una pujada de 3,29 milions de barrils, quan el consens n’anticipava una caiguda de 3,46 milions.

Mentrestant, el Regne Unit celebrarà eleccions aquest dijous que han passat de ser les eleccions del Brexit a ser les eleccions del terrorisme. Les enquestes donen un empat tècnic entre Theresa May i Jeremy Corbyn, el líder del Partit Laborista. En tot cas, se segueix apostant pel triomf dels Conservadors, encara que la veritat és que no s'espera que May aconsegueixi el suport majoritari que estava buscant i fins i tot es tem que el partit pugui perdre-hi la majoria.

A França, les últimes enquestes mostren que el partit del president Emmanuel Macron va a aconseguir el millor resultat a les eleccions parlamentàries vist des de 1968. Els comicis se celebraran en dues voltes (la primera, aquest diumenge i la segona, el diumenge 18 de juny).

En el radar dels inversors hi ha també la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de demà i la crisi diplomàtica amb Qatar. Segons Reuters, el comerç de productes bàsics, com el petroli i els aliments, està sent colpejats després de només un dia de la disputa diplomàtica.

José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, apunta que la sessió de dimecres ha estat "molt interessant tot i tancar sense molts escarafalls. Aquest matí Banc Santander despertava amb caigudes del 3% després de conèixer la compra de Banc Popular per 1 euro i frenava les caigudes, el cèntim, en l'important suport al qual hem fet referència durant les últimes setmanes, el dels 5,618 euros (buit alcista de la sessió del 24 d'abril). De moment no s'ha tancat, que és un senyal de fortalesa, cosa que no vol dir que no l’anul·li durant els propers dies, cosa que seria un senyal de debilitat".

Rodríguez apunta a més que "per contra, tenim la resta dels bancs pujant amb força, sobretot BBVA i Bankia. No descarto que assistim a un petit degoteig en els títols de l'entitat càntabra fins que finalitzi l'ampliació de capital (de la qual cosa encara no tenim data) i mentrestant veiem el conjunt del sector financer amb BBVA al capdavant dirigir-se als màxims anuals. A la vista del gràfic de l'IBEX 35, podem veure com durant els primers minuts l'índex semblava voler perforar amb claredat el suport dels 10.790-10.800 punts, però el bon comportament de la banca, contrarestant la pressió a la baixa de Banc Santander, sembla voler agafar el relleu (de moment). Així, l'IBEX 35 tanca pràcticament pla, dins de l'estret moviment lateral de les últimes setmanes. Sense ser capaç de perforar suport ni atacar resistències".

Noticias relacionadas

contador