cbbancos2373
11.154,60
  • 170,90
  • 1,56%

L'IBEX 35 ha començat la setmana en verd, amb una pujada del 0,2% fins als 9.010,7 punts, en línia amb la resta de borses europees. El selectiu espanyol ha estat pendent, entre altres coses, de la publicació de la sentència definitiva del Tribunal Suprem sobre l'impost de les hipoteques, que al tancament del mercat encara no s'ha donat a conèixer.

Estava previst que la decisió de l'Alt Tribunal es conegués aquest dilluns, 5 de novembre. Sembla, però, que pot retardar-se, fins i tot fins aquest dimarts. Aquesta sentència condicionarà previsiblement la cotització dels bancs, com ja va succeir el passat 18 d'octubre, quan es va conèixer la sentència de Suprem que s'està revisant. Llavors va decidir que han de ser les entitats, i no els clients, els que paguin l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD) en la constitució d'una hipoteca. Així, sobre la taula hi ha l'aspecte determinant de la retroactivitat (o no) de la decisió del Suprem.

DIA ES DISPARA

Però, com ja s'ha dit, el decisió definitiva del Tribunal Suprem encara no es coneix. Per això, els sis bancs a l'IBEX han cotitzat aquest dilluns els resultats dels tests d'estrès de l'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les sigles en anglès) que es van publicar divendres. Tots ells els van superar, i per això s'han tenyit de verd al llarg de la sessió. No obstant això, Banc Santander s'ha girat a la baixa cap al final de la sessió i ha acabat amb una caiguda del 0,63%.

D'altra banda, els guanys en l'índex han estat liderades per DIA. La cadena de supermercat s'ha disparat al tancament a prop d'un 20%, tot i que encara li queda terreny per recuperar-se i esborrar les fortes pèrdues del mes passat.

Els altres valors més alcistes de la sessió han estat Acciona (+2,26%) i Bankia (+1,8%). En canvi, CIE Automotive (-2,19%), Meliá Hotels (-2,04%) i Indra (-1,67%) han estat els valors que més han caigut aquest dilluns al parquet.

Així mateix, els resultats empresarials han estat molt seguits una sessió més. Naturgy (+0,14%) ha perdut 3.040 milions fins al setembre pel deteriorament d'actius. Grifols (-0,16%), per la seva banda, ha guanyat 468.300.000 durant els primers nou mesos, un 8,5% més. I des del Mercat Continu, Euskaltel (+0,34%) ha millorat el seu benefici net en un 41,5% fins al setembre.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que "ens hem quedat a l'espera de cotitzar la sentència del Tribunal Suprem sobre qui ha de pagar l'impost sobre actes jurídics documentats. Més que res perquè, en teoria, igual que va passar en la primera resolució cal esperar un fort moviment dels nostres bancs i per tant de l'IBEX 35, en un o altre sentit".

"I poc més es pot dir que no hàgim dit ja: que la següent zona de resistència la tenim al buit baixista dels 9.163 punts i com a suport tenim els mínims anuals als 8.627 punts", explica l'expert. "I que tot i el rebot del 5% des dels mínims d'octubre tot segueix sent de moment un simple rebot. Si després és alguna cosa més, només ho sabrem amb el pas del temps. Ja que no tenim cap figura de volta", afegeix.

"El que ens fa ser una mica més optimistes és el fet que tant el DAX com l'Euro Stoxx 50 estan rebotant des de la base dels canals baixistes (suport) que van començar a construir a finals de gener. I que, estacionalment parlant, octubre ha quedat ja enrere i ens endinsem en un període molt més favorable per rebotar dins del que en breu no pararem de llegir sobre el 'ral·li' de Nadal. Almenys, històricament els mesos de desembre i gener acostumen a ser més alcistes que baixistes. Una cosa que aquest anys és més fàcil d'aconseguir després de la garrotada d'octubre", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador