cbxi jinping5 short

La Xina baixarà els aranzels d'importació i continuarà ampliant l'accés als seus mercats, segons ha establert aquest dilluns el president xinès, Xi Jinping, a l'obertura d'una exposició comercial d'una setmana vista com un intent de Pequín per contrarestar les creixents crítiques al seu comerç i pràctiques empresarials.

Xi també ha promès accelerar l'obertura dels sectors d'educació, telecomunicacions i cultura, alhora que protegeix els interessos de les empreses estrangeres i millora la fiscalització per a les infraccions dels drets de propietat intel·lectual.

Els comentaris de Xi arriben en un moment de més tensió entre Pequín i alguns dels seus principals socis comercials, en particular els Estats Units, que fins ara ha imposat aranzels a productes xinesos per un valor de 250.000 milions de dòlars. La Xina ha adoptat tarifes de represàlia sobre productes nord-americans per un valor de 110.000 milions de dòlars.

L'Exposició Internacional d’Importacions de la Xina (CIIE, per les sigles en anglès), del 5 al 10 de novembre, aplega milers d'empreses estrangeres juntament amb compradors locals en un intent per demostrar el potencial d'importació de la segona economia més gran del món.

"La CIIE és una iniciativa important de la Xina per obrir proactivament el seu mercat al món", ha declarat Xi.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha criticat la Xina per les coses que ell considera robatoris de propietat intel·lectual, barreres d'entrada a les empreses nord-americanes i un enorme dèficit comercial de Washington. Cap funcionari nord-americà d'alt rang dels Estats Units tenia fixat assistir a l'esdeveniment a Xangai.

Xi ha assegurat que l'exposició mostra el desig de la Xina de donar suport al lliure comerç mundial, i ha afegit que els països del món han de perseguir polítiques obertes i oposar-se al proteccionisme.

El mandatari xinès ha declarat que "la globalització econòmica s'enfronta a revessos, el multilateralisme i el sistema de lliure comerç estan sent atacats, els factors d'inestabilitat i incertesa són nombrosos i els riscos i obstacles augmenten".

Noticias relacionadas

contador