ibex portada mercados bolsa
11.027,80
  • -47,60
  • -0,43%

L'IBEX 35 ha baixat un 1,34%, fins als 9.062,40 punts, de manera que s'allunya de la resistència clau dels 9.260 punts (màxims de novembre i desembre). Després de completar el passat divendres la seva quarta setmana consecutiva en positiu, l'índex s'havia revalorat un 7,5% el ​​gener (un 11% des dels mínims de desembre), però aquest dilluns s'ha pres un respir durant una setmana que arriba carregada de referències.

Els resultats seran protagonistes (avui els ha presentat Bankia (-1,58%), que ha millorat el seu benefici un 39,2% el 2018 gràcies als extraordinaris. Sense ells, el benefici va caure un 3,4%) i el Brexit tornarà a centrar l'atenció a Europa davant la segona votació al Parlament del pla de Theresa May, que tindrà lloc aquest dimarts.

La jornada ha estat especialment baixista per a Bankinter (-3,48%) i Siemens Gamesa (-3,47%). També per a Amadeus (-3,32%) i Banc Sabadell (-3,1%). Tot i que el principal llast per a l'IBEX ha estat Inditex (-2,19%), seguit de Repsol (-1,83%), Santander (-1,67%), BBVA (-1,11%) i Telefónica (-0,41%).

En positiu, molt pocs valors dins de l'IBEX: tan sols Merlin Properties (+0,69%), Arcelor Mittal (+0,67%), Colonial (+0,45%), Acerinox (+0,4%) i ACS (+0,19%). I al Mercat Continu, han destacat els guanys de Solaria (+13%) i Oryzon (+12%) i les pèrdues de Prosegur Cash (-3,5%) i Gestamp (-3,49%).

La setmana té multitud de referències atès que, a Espanya, es publicaran les xifres de tots els grans bancs (Santander, dimecres, BBVA, CaixaBank i Sabadell, divendres).

A més, hi haurà reunió de tipus de la Reserva Federal (les conclusions de la qual es coneixeran dimecres). Tot això, després que dimarts es visqui un nou capítol del Brexit.

"I tot això arriba quan el govern dels EUA ha posat fi a un tancament que ha durat 35 dies -el més llarg de la història- després que Trump acceptés signar un projecte de llei de despeses a curt termini, per finançar al govern durant tres setmanes mentre continuen les negociacions sobre la seguretat fronterera. És difícil no veure això com una amarga derrota per al president a curt termini, ja que les enquestes indiquen que se'l considera responsable que 800.000 treballadors s'hagin quedat sense sou", assenyala Craig Erlam, expert d'Oanda.

Segons Erlam, aquesta setmana carregada de referències podria tornar-se considerablement volàtil, tot i que reconeix que la decisió de la Fed de dimecres "pot ser la menys impactant" dels últims temps. "El banc central ja ha indicat que prendrà un enfocament més pacient per endurir la seva política. No obstant això, hi haurà una conferència de premsa que podria ser interessant, ja que Powell ha acceptat fer una després de cada reunió a partir d'aquest any", explica.

Els analistes de Danske Bank afegeixen, per la seva banda, que aquesta setmana totes les mirades estaran posades també sobre les converses comercials entre la Xina i els EUA que tindran lloc entre dijous i divendres. "Les negociacions estan entrant en una fase crucial en què és probable que sorgeixin qüestions espinoses", adverteixen.

En altres mercats, el petroli Brent cau amb força un 2,6%, fins als 60,01 dòlars, després que hagin augmentat les explotacions als EUA. Per la seva banda, l'euro s'aprecia lleugerament un 0,2% en l'encreuament contra el dòlar, fins als 1,1436 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa lleugerament fins a l’1,22%, mentre la prima de risc espanyola cau un 4%, fins als 101,80 punts.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"L'IBEX 35 s'ha quedat finalment a les portes de l’important resistència dels 9.260 punts, els màxims de novembre i de desembre. De manera que els màxims d'aquest divendres es van marcar als 9.225 punts i ara tenim al nostre selectiu a prop ja dels 9.000 punts", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"La caiguda d'aquest dilluns és important però en realitat no canvien molt les coses. Tot segueix més o menys igual. De fet, es podia esperar una correcció/ajust proporcional de les pujades després d'un ral·li de l’11% des dels mínims de desembre. I més quan tenim les borses de Wall Street a les portes d'importants resistències, com són les directrius baixistes des dels màxims històrics del passat mes d'octubre", afegeix aquest expert.

"Ara cal veure on es pot frenar la correcció i sobretot i més important, és vital que no es perforin els mínims de desembre. Aquí és on d'alguna manera es troba la clau. Crida l'atenció com n’és d’impecable el gir de curt termini del selectiu a les portes dels 9.260 punts de l'IBEX i dels 4,40-4,45 euros de Santander (la part superior del canal baixista de l'últim any). Els dos s'han frenat en sec on es podia esperar", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador